Το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση της φοροδιαφυγής, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, λειτουργεί στο 100%, διαμορφώνοντας έτσι τους όρους για τις νέες παροχές προς τους πολίτες.
Τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές έδειξαν πως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με την επέκταση της χρήσης των POS από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τα δημόσια ταμεία γέμισαν με επιπλέον 6,6 δισ. ευρώ το 2024, ξεπερνώντας τον στόχο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να επιστρέψει στην κοινωνία με την μια ή την άλλη μορφή παροχής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό, πως τα φορολογικά έσοδα στο σύνολο τους το 2024 έφτασαν στα 67,1 δισ. ευρώ, από 61,1 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δεν αναμένονταν πάνω από 65 – 66 δισ. ευρώ.
Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι έως το 2027 θα είναι σε θέση ετησίως να αποκομίζει έσοδα από την μείωση της φοροδιαφυγής ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα συνολικά έσοδα από φόρους το 2025 στα 68,5 – 69 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση του 2024 θέτει τον πήχη ψηλά και για τα επόμενα έτη, καθώς η μάχη της φοροδιαφυγής πρόκειται να συνεχιστεί και με νέες παρεμβάσεις, όπως η συνέχιση της καθολικής χρήσης του myDATA για την δήλωση εσόδων-εξόδων των επιχειρήσεων, το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής καθώς και η καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου, με τον στόχο του υπουργείου να είναι πως το «κενό ΦΠΑ» θα φτάσει στο 9% έως το 2026.
Το «κλειδί» για τις νέες παροχές
Καθώς έχει προϋπολογιστεί πως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα αποφέρει 2 δισ. ευρώ ετησίως, κάθε υπέρβαση αυτού του ορίου είναι σε θετική κατεύθυνση για να δημιουργηθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Φυσικά, εξαιτίας του ορίου δαπανών του δημοσιονομικού πλαισίου, θα πρέπει να συμφωνήσει και η Κομισιόν ότι τα πρόσθετα έσοδα έχουν πάγιο χαρακτήρα προερχόμενα από νομοθετημένα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, κάτι που, ωστόσο, δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσει εμπόδια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025, με στόχο φορολογικών εσόδων στα 68,7 δισ. ευρώ, οι επιπλέον παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας θα ανέλθουν σε 2,94 δισ. ευρώ. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει πως το 2025 θα αποτελέσει «χρονιά μείωσης άμεσων φόρων», ενώ τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ αναμένεται ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει το συνολικότερο «πακέτο» εισοδηματικής ενίσχυσης των πολιτών.
Το μόνο ερώτημα το οποίο αναμένεται να απαντηθεί είναι εάν η «βεντάλια» των κυβερνητικών παρεμβάσεων θα «σπάσει» στα δύο, με κάποια να ανακοινώνονται νωρίτερα, ή αν θα κρατηθούν έως τον Σεπτέμβριο, εντασσόμενα όλα στον προϋπολογισμό του 2026.