Μακρο-οικονομία

Κλειδώνει η συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου

Επιλύθηκαν χθες (2.9.2024) οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και διαφορές που αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Η επιστολή της Nexans την περασμένη εβδομάδα έδωσε ώθηση σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου σημειώθηκαν ορισμένες υποχωρήσεις, αλλά και κάποιες άλλες προσφορές. Χθες έληγε η προθεσμία την οποία είχε βάλει η γαλλική Nexans, σύμφωνα με την οποία ανέφερε ρητά πως αν δεν βρισκόταν λύση στις εκκρεμότητες που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα προχωρούσε σε αναστολή των εργασιών παραγωγής του καλωδίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Nexans έδωσε παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν. Οι απανωτές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ήταν αποφασιστικές, ώστε να επιλυθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και οι διαφορές που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πιθανόν σήμερα (3.9.2024) θα γίνει νέα σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και η Nexans.

Στο τραπέζι της σύσκεψης αυτής ενδέχεται να μπει μία πρόταση, σύμφωνα με την οποία η κυπριακή πλευρά δέχεται να καταβάλει 125 εκατ. ευρώ, τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να κλείσει το «κενό» που επικαλείται ο ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής έχει επισημάνει πως αν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση εσόδων, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, τότε δημιουργείται αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, αναφέρουν πηγές, θα αυξήσει τα τέλη χρήσης δικτύου. Για να αναχαιτιστεί, όμως, η επιβάρυνση των καταναλωτών, το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δημοπρασίες των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Αυτή θα είναι η βάση που μπορεί κάνει εφικτή, ενδεχομένως, μία συμφωνία. Πληροφορίες, υπογραμμίζουν πως η συμφωνία κλείνει και με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν οι Κύπριοι καταναλωτές. Ανοικτό είναι με την κυπριακή ρυθμιστική αρχή (ΡΑΕΚ) και το μέτωπο του Μεσοσταθμικού Κόστους Κεφαλαίου (WACC) για το οποίο επίσης αναμένονται αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή (6.9.2024).

Η διαφαινόμενη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να δοθεί το Full Notice to Proceed και θα στείλει προφανώς το σήμα ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών. Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας είχε αναβληθεί σύσκεψη στην οποία θα συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο. Τελικά φαίνεται πως οι ζυμώσεις συνεχίστηκαν καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει λύση πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Αλλά και η Λευκωσία δεν επιθυμούσε να «φορτωθεί» με το ναυάγιο του φιλόδοξου έργου.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ακτοπλοΐα: Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για δάνεια πράσινης μετάβασης και χαμηλότερες αυξήσεις στα εισιτήρια
Η κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο που κατατείνει στη δημιουργία εργαλείου - μηχανισμού δανειακής χρηματοδότησης για την ανανέωση του υφιστάμενου ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου
Ακτοπλοΐα: Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για δάνεια πράσινης μετάβασης και χαμηλότερες αυξήσεις στα εισιτήρια