Site icon NewsIT
06:24 | 16.01.25

Κομισιόν: Άκρως ανταγωνιστική διεθνώς η Ελλάδα στις μπαταρίες – Ξεπερνά ΗΠΑ και Κίνα σε ορισμένα προϊόντα

Κομισιόν: Άκρως ανταγωνιστική διεθνώς η Ελλάδα στις μπαταρίες – Ξεπερνά ΗΠΑ και Κίνα σε ορισμένα προϊόντα

Φωτογραφία: iStock

Χάρης Αποσπόρης

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στην πράσινη βιομηχανική παραγωγή κατέχουν οι μπαταρίες

Έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή πράσινων τεχνολογιών δημοσίευσε η διεύθυνση ενέργειας της Κομισιόν, DG Energy, με ξεχωριστή αναφορά και στην Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας είναι από τους πρωταγωνιστικούς παραγωγούς και εξαγωγείς στις μπαταρίες, ενώ μικρότερη, αλλά με τη δική της σημασία, είναι η παρουσία στις ανεμογεννήτριες και τις τεχνολογίες δικτύου.

Συγκεκριμένα, μέσω της μεγάλης βιομηχανίας μπαταριών της Sunlight στην Ξάνθη, η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας υπολογίζεται μεταξύ 5,3 και 11 GWh ετησίως, δηλαδή στο 2-5% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής.

Αντίστοιχα, η παρουσία της ελληνικής βιομηχανίας στις τεχνολογίες δικτύου (καλώδια, μετασχηματιστές κτλ) εκτιμάται σε 445 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας περί το 1% της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ του 2015 και του 2022 η Ελλάδα ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μπαταριών και συγκεκριμένα στους τύπους οξέων μολύβδου και διοξειδίου μαγγανίου. Ενδεικτικό είναι ότι στα συγκεκριμένα προϊόντα ο δείκτης RCA ξεπερνά τους αντίστοιχους των ΗΠΑ και της Κίνας. Θα πρέπει να σημειώσουμε, πάντως, ότι η εν λόγω σύγκριση δεν αφορά τις μπαταρίες λιθίου, όπου οι Κινέζοι έχουν την πρωτοπορία διεθνώς.

Επίσης, σημασία έχει ότι η χώρα μας εισάγει το 46% των μπαταριών της από το εξωτερικό, ποσοστό χαμηλότερο από το 59% που ισχύει πανευρωπαϊκά.

Αυτό την καθιστά λιγότερο εξαρτημένη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά η DG Energy:

«Ως αναδυόμενος παίκτης, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών. Η χώρα είναι ανταγωνιστική διεθνώς ως αποτέλεσμα της παρουσίας του ομίλου Sunlight. Επιπλέον, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγική δυναμικότητα για μπαταρίες λιθίου, όπως και την έρευνα και ανάπτυξη, προσφέροντας αναπτυξιακές ευκαιρίες».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version