Site icon NewsIT

Κομισιόν: Πρόταση για παροχή άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel

27.08.2024 | 15:54
Κομισιόν: Πρόταση για παροχή άνω των 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel

Στιγμιότυπο από την λίμνη Κάρλα την οποία τόσο η κακοκαιρία "Daniel" όσο και η κακοκαιρία "Elias" που έπληξαν τη Θεσσαλία κατά τον Σεπτέμβριο, έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης του νερού. Η λίμνη Κάρλα, η οποία έχει μεγαλώσει και έχει φτάσει στο μέγεθος που είχε πριν από την αποξήρανσή της στη δεκαετία του '60, με αποτέλεσμα να έχει γίνει η μεγαλύτερη, σε έκταση λίμνη, στην Ελλάδα. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Πρόταση για να δοθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ δημοσιοποίησε σήμερα (27.08.2024) η Κομισιόν, έτσι ώστε να στηριχτούν τα κράτη τα οποία έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές, όπως η κακοκαιρία Daniel στη χώρα μας.

Από το 1 δισ. ευρώ το οποίο η Κομισιόν προτίθεται να διαθέσει από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ στην Ελλάδα αντιστοιχούν πάνω από 100 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές που υπέστη το 2023, και πιο συγκεκριμένα για τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν κυρίως τη Θεσσαλία στα πλαίσια της κακοκαιρίας Daniel.

Το πακέτο βοήθειας κατανέμεται ως εξής: 378,8 εκατ. ευρώ για την Ιταλία μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες στην περιοχή Εμίλια-Ρομάνια τον Μάιο του 2023 και επιπλέον 67,8 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023, 428,4 εκατ. ευρώ για τη Σλοβενία και 5,2 εκατ. ευρώ για την Αυστρία για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023- 101,5 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα για τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, και 46,7 εκατ. ευρώ για τη Γαλλία για τις ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιοχή Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των υποδομών που υπέστησαν ζημιές, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής εργασιών καθαρισμού.

Η παρούσα πρόταση χρηματοδότησης ακολουθεί τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων χωρών για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Μόλις η πρόταση της Επιτροπής εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, η χρηματοδοτική βοήθεια μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση και σε μία μόνο δόση σε καθεμία από τις χώρες που υπέβαλαν το αίτημα.

Από την ίδρυσή του το 2002, το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη (συν το Ηνωμένο Βασίλειο) και τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version