Site icon NewsIT
08:09 | 20.06.24

Κομισιόν: «Σινιάλο» για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική – Ποια μέτρα προτείνονται για την Ελλάδα

Κομισιόν: «Σινιάλο» για αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική – Ποια μέτρα προτείνονται για την Ελλάδα

European Union Flag EU Flags side by side in the Wind- European Union Flags in a row in front of the facade of the European Commission Headquarter blowing in the wind. European Commission, Downtown Brussels, Belgium, Europe

Newsit Newsroom

Σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη αναμένεται να ζητήσει αύριο (21.06.2024) η Κομισιόν από τα κράτη μέλη, μετά και από την χθεσινή δημοσίευση των εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την Ελλάδα να μην εξαιρείται.

Πρόκειται για τις βασικές κατευθύνσεις δημοσιονομικής πολιτικής από την Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες, την επόμενη τετραετία, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίζει για τα κράτη της Ευρωζώνης η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών και δευτερευόντως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με δεδομένο ότι η αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν αφορούσε ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών στο 2,6%, εκτιμάται ότι ο πήχης θα τοποθετηθεί μεταξύ 2,5% και 3%, χωρίς ακόμα να θεωρείται τίποτα οριστικό, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις την επόμενη χρονιά θα είναι «μετρημένες» και σύμφωνα με όσα αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα ξεπερνούν τα 870 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα θα αφορούν:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση, του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
  • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των συντάξεων, η οποία με βάση το γνωστό μαθηματικό τύπο, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
  • Αν και είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για την τελική πορεία του φετινού προϋπολογισμού, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περιθώρια για περισσότερες παροχές το 2025, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και θα δοθούν καθώς η «γραμμή» της ηγεσίας του ΥΠΕΘΟ είναι ότι το περίσσευμα φυλάσσεται για συμβολικούς αλλά και για πρακτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται, πως ο φετινός στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 2,1% του ΑΕΠ.

Στα συμπεράσματα για την Ελλάδα που δημοσίευσε χθες η Κομισιόν, παράλληλα, συνιστά να περιοριστεί η αύξηση των καθαρών δαπανών το 2025 σε ρυθμό συμβατό με την τοποθέτηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε μια εύλογη πτωτική τροχιά μεσοπρόθεσμα και τη διατήρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3%, ενόψει μάλιστα της ελληνικής πρότασης για τους δημοσιονομικούς στόχους της 4ετίας τον Σεπτέμβριο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version