Μακρο-οικονομία

Κομισιόν: Τα «καμπανάκια» που πρέπει να ακούσει η ελληνική οικονομία

Αν και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε καλύτερα επίπεδα από τη προηγούμενη εκτίμησή της, η Κομισιόν χτυπά «καμπανάκια» για τον όγκο του χρέους, τα NPLs, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μία σειρά από άλλους κινδύνους.

Στους κινδύνους αυτούς για την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν στην έκθεση της μεταπρογραμματικής εποπτείας, επισημαίνει και την επιμονή στις υψηλές πιέσεις των τιμών, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν μόνο σταδιακά, ενώ και η αύξηση των μισθών συμβάλλει στο φαινόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ένταση των κινδύνων λόγω μιας πιθανής επιδείνωσης της διεθνούς γεωπολιτικής κατάστασης.

Παράλληλα, η Κομισιόν, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου συνιστά να περιοριστεί η αύξηση των καθαρών δαπανών το 2025 σε ρυθμό συμβατό με την τοποθέτηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης σε μια εύλογη πτωτική τροχιά μεσοπρόθεσμα και τη διατήρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3%, ενόψει μάλιστα της ελληνικής πρότασης για τους δημοσιονομικούς στόχους της 4ετίας τον Σεπτέμβριο. 

Η επισκόπηση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανισορροπίες που σχετίζονται με:

  • υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος,
  • υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ως ποσοστό των συνολικών δανείων)
  • αυξανόμενη, αλλά ακόμη αργή δυνητική ανάπτυξη και υψηλό ποσοστό ανεργίας

Πιο αναλυτικά, η Κομισιόν αναφέρει πως τα μακροχρόνια τρωτά σημεία της Ελλάδας υποχώρησαν σε όλα τα μέτωπα το 2023, αλλά, ωστόσο, δικαιολογούν περαιτέρω προσαρμογή και στενή παρακολούθηση.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 161,9% του ΑΕΠ το 2023, από 207% το 2020, και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο είχε διευρυνθεί σημαντικά την περίοδο 2020-2022, μειώθηκε κατά το ένα τρίτο το 2023, στο 6,3% του ΑΕΠ, υποστηριζόμενο κυρίως από την ευνοϊκή εξέλιξη των τιμών στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αλλά παρέμεινε πολύ πάνω από το προ κρίσης επίπεδό του.

Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται από το 2013 και αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον ισολογισμό των τραπεζών έχει επίσης μειωθεί, αλλά μόνο περιορισμένη πρόοδος έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι φορείς διαχείρισης, το οποίο, σε ποσοστό 31,5% του ΑΕΠ, εξακολουθεί να επιβαρύνει την οικονομία.

Ένα άλλο ζήτημα που επισημαίνει η Κομισιόν είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης από τα 541 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023 στα 880 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, με το 55% εξ αυτών να προέρχεται από τα νοσοκομεία, που διατηρούν σταθερά ανοδική τροχιά.

 

 

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα