Πέμπτη, 15 Αυγ.
30oC Αθήνα

Ξεκινά αρχές Οκτωβρίου η εμπορική λειτουργία του νέου τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης

Ξεκινά αρχές Οκτωβρίου η εμπορική λειτουργία του νέου τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης

Το νέο τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου 2024, μετά την επίλυση των τεχνικών ζητημάτων που παρουσιάστηκαν, δήλωσε την Τρίτη (13.8.2024) ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ. 

Όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης για το νέο τερματικό LNG έχουν ολοκληρωθεί, ανέφερε επίσης ο Μαλίνοφ. Ο ίδιος πραγματοποίησε επιθεώρηση των έργων που ολοκληρώθηκαν στις εγκαταστάσεις στην πλατφόρμα στην Αλεξανδρούπολη συνοδευόμενος από εκπροσώπους της εταιρείας Gastrade.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε από τους μετόχους, ο τερματικός σταθμός επρόκειτο να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2024.

Αφού ξεκίνησαν οι εργασίες για τη σύνδεση της πλατφόρμας αερίου με τον αγωγό, εντοπίστηκε πρόβλημα με το νερό στον αγωγό. Επιλύθηκε όμως χρησιμοποιώντας μια μη παρεμβατική μέθοδο με την ελεγχόμενη παροχή φυσικού αερίου από την πλατφόρμα επαναεριοποίησης στο ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Αυτό δεν προκάλεσε πρόσθετο οικονομικό κόστος για το έργο.

«Όλες οι εταιρείες που πρόκειται να παραδώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο στον τερματικό σταθμό αναμένεται να δηλώσουν τον αριθμό φορτίου τους έως τις 15 Αυγούστου», είπε ο Μαλίνοφ.

Πρόσθεσε ότι τα ακριβή slots για αυτές τις εταιρείες θα κατανεμηθούν έως τα τέλη Αυγούστου και τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, συμπίπτοντας με την έναρξη του ερχόμενου έτους φυσικού αερίου.

«Η έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων στον τερματικό σταθμό αυτό το φθινόπωρο θα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή διακοπή της μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω της ουκρανικής επικράτειας από τις αρχές του επόμενου έτους», είπε ο Μαλίνοφ.

Το έργο είναι στρατηγικής σημασίας καθώς θα παρέχει έναν κρίσιμο διάδρομο για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές για ολόκληρη την περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου της Βουλγαρίας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις