Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, καθώς τα σχέδια για τη δημιουργία πεντάστερων τουριστικών επενδύσεων από επιχειρηματίες προκαλούν αντιδράσεις και ανησυχίες.
Οι Δήμοι των νησιών των Κυκλάδων, ο ένας μετά τον άλλο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και αναλαμβάνουν δράσεις για να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτών των έργων, που θεωρούν ότι ενδέχεται να αλλοιώσουν την ταυτότητα και την ισορροπία των νησιών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Σίφνου, ο οποίος πρόσφατα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο να αποτρέψει την επέλαση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου αποφάσισε μια σειρά από αυστηρά μέτρα για την προστασία του τοπίου και την αναχαίτιση της οικιστικής πίεσης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση εκτός σχεδίου δόμησης για ξενοδοχεία από τα 4 στρέμματα που ίσχυαν στα 10 στρέμματα, ενώ πλέον απαιτείται και πρόσωπο ή σύνδεση με νόμιμη δημόσια οδό. Παράλληλα, μειώνεται ο συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως και η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση, με στόχο τον περιορισμό της άναρχης οικιστικής επέκτασης.
Επιπλέον, απαγορεύεται η ανέγερση υπόσκαφων κτηρίων, τα οποία κρίνονται ασύμβατα με τη μορφολογία του τοπίου, ενώ θεσπίζονται περιορισμοί στην κατασκευή πισίνων, οι οποίες θα επιτρέπονται πλέον αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αποκλείοντας τη δυνατότητα δημιουργίας τους σε άλλα τουριστικά καταλύματα ή ιδιωτικές κατοικίες.
Τέλος, δημιουργείται μητρώο πισίνων υπό τον έλεγχο του Δήμου, με την επιβολή ετήσιου τέλους για τις ιδιοκτησίες που διαθέτουν πισίνα. Το τέλος αυτό θα είναι αναλογικό με τη χωρητικότητα κάθε πισίνας και θα διατίθεται για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενισχύοντας τις υποδομές του νησιού.
Αναφορικά με τα υπόσκαφα κτίρια, το σκεπτικό είναι ότι συναντώνται μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, είναι μια ξένη μορφή δόμησης προς τη Σίφνο και προκαλούν μεγάλη παρέμβαση στο περιβάλλον με εξαιρετικά υπερβολικές μεταβολές του φυσικού τοπίου (εκσκαφές, επιχώσεις). Μάλιστα εκτιμήθηκε ότι τα κτίσματα με εξαιρετικά δυσανάλογες μακριές όψεις και με μεγάλα ανοίγματα είναι πρόκληση για τα δεδομένα του νησιού.
Σε «κόφτη» στις πισίνες οδήγησε η ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο συνεχώς αυξανόμενος τουριστικός πληθυσμός, δημιουργούν απαιτήσεις σε νερό που δεν μπορούν να καλυφθούν από το απόθεμα του υδροφόρου ορίζοντα της Σίφνου αλλά ούτε και από τις εγκαταστάσεις ύδρευσης του νησιού.
Πρόβλημα με τα υπόσκαφα ξενοδοχεία είχε και ο Δήμος της Σερίφου, ο οποίος γνωμοδότησε αρνητικά την περιβαλλοντική μελέτη του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, γνωστού από τις δραστηριότητές του στον τομέα των τροφίμων, με το γνωστό brand «Φρεσκούλης». Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός υπόσκαφου ξενοδοχείου 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα είχε και επίγειο τελεφερίκ.
Πρόκειται για μια τουριστική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Γάνεμα της εταιρείας «SERIFOS VILLAGE IKE». Αντίθετος ήταν ωστόσο ο δήμος και για τη δημιουργία πισινών λόγω της λειψυδρίας που υπάρχει στο νησί και την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών ώστε το νησί να αντέξει την εν λόγω επένδυση.
Τα μεγαλύτερα εμπόδια ωστόσο για την υλοποίηση των επενδύσεων αντιμετωπίζει η Μύκονος, όπου έργα εκατομμύριών μένουν παγωμένα, από μπαράζ προσφυγών που υπήρξαν από τον Δήμο, ενώ νέα πραγματικότητα δημιούργησε η παρουσίαση του Ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση της AGC Equity Partners πίσω από την οποία βρίσκονται αραβικά κεφάλαια.
Το έργο που σχεδιάζεται στον Καραπέτη πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αφού οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να το μπλοκάρουν, με εξώδικα και τριπλή προσφυγή στο ΣτΕ. Εμπόδια έχει συναντήσει και η μεγάλη επένδυση που «τρέχει» και η Grivalia Hospitality στη Μύκονο, η οποία έχει συναντήσει σήμερα σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια. Ο λόγος για το project «Blue» στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, το οποίο επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.