Site icon NewsIT

Κύπρος: Εγκρίθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα από το υπουργικό συμβούλιο

17.09.2024 | 19:22
Κύπρος: Εγκρίθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα από το υπουργικό συμβούλιο

Construction of an underwater gas pipeline 3d illustration

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα (17.9.2024) το μεσημέρι την πρόταση που κατέθεσε ο ίδιος για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η ανάκτηση ποσού με 25 εκατ. τον χρόνο και το ποσό θα προέρχεται από κρατικά κονδύλια της Κύπρου και συγκεκριμένα από πληστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων. Για την πρώτη δόση θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Δεν θα επιβαρυνθούν άμεσα, κατά την 5ετία των κατασκευαστικών έργων, οι καταναλωτές, αναφέρει το philenews. 

Η απόφαση περιλαμβάνει μία τροποποίηση στο υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, την οποία θα ενσωματώσει στις αποφάσεις της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) τις επόμενες ημέρες. Με τη σημερινή απόφαση, η ανάκτηση μέρους των δαπανών του φορέα υλοποίησης θα αρχίσει εντός του 2025 και θα συνεχιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2029. 

Αν η ολοκλήρωση της διασύνδεσης δεν γίνει μέσα στο 2029, η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επαναρχίσει -με χρέωση των καταναλωτών- μετά τη λειτουργία του έργου. Αν οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία 2025 – 2029 είναι μεγαλύτερες των 125 εκατ. ευρώ (κάτι μάλλον βέβαιο) το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Ο υπουργός Ενέργειας δεν έκανε καμία αναφορά στην παράταση της ισχύος του premium WACC (απόδοση κεφαλαίου-κέρδος) 8.3% για 17 χρόνια αντί για 12 που προβλέπει η υφιστάμενη απόφαση της ΡΑΕΚ. Αυτή η αλλαγή είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών (και της ΡΑΕΚ) στις 2 Σεπτεμβρίου αλλά προφανώς δεν περιλήφθηκε, άγνωστο γιατί, στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού.

Καμία αναφορά δεν έγινε για τον διαμοιρασμό του κόστους 50 – 50 μεταξύ καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα, σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος που δυνατό να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση ή λειτουργία του έργου, χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης. Δυνατό οι δύο αυτές αποφάσεις (premium Wacc και διαμοιρασμός γεωπολιτικού ρίσκου να αφέθηκαν να ληφθούν τις επόμενες μέρες από τη ΡΑΕΚ, αν και αναμενόταν ότι θα γίνει σχετική αναφορά και στην απόφαση του Υπουργικού.

Δεν έγινε επίσης σαφής αναφορά για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, απόφαση που η ελλαδική πλευρά είχε ζητήσει να επισπευστεί

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, «το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, θα βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την ελληνική πλευρά όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου, αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version