Μακρο-οικονομία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Επιδημία» κόκκινων χρεών στην εφορία – Πού οφείλεται

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ την Παρασκευή (21.06.2024) σχετικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Από αυτά προκύπτει πως μόνο κατά τον Απρίλιο, «κοκκίνισαν» περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το νέο ληξιπρόθεσμο προς την ΑΑΔΕ εκτοξεύτηκε κατά 73,8% μέσα στον μήνα, καθώς έγινε «κόκκινο» ένα επιπλέον χρέος 378 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το συνολικό ληξιπρόθεσμο στα 107.057.136.806 ευρώ.

Τι συνέβαλε στην αύξηση των «κόκκινων» οφειλετών

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση στα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνει πως τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές σε σχέση με πέρυσι την έχουν ο ΦΠΑ και φόρος περιουσίας.

Για τον ΦΠΑ αν και κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί μία αύξηση των εμπρόθεσμων πληρωμών, τον Απρίλιο σχεδόν 145 εκατ. ευρώ οφειλών περισσότερα σε σχέση με πέρυσι «κοκκίνισαν».

Σημειώνεται, μάλιστα, πως από 31 Δεκεμβρίου η Κομισιόν ανεβάζει το όριο τζίρου επιχειρήσεων για απαλλαγή από ΦΠΑ στα 85.000 ευρώ, ενώ η Ελλάδα αυτή την στιγμή το έχει μόλις στα 10.000 ευρώ και στοχεύει στα 25.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως συγκριτικά οι ελληνικές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ πιο δύσκολα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία που γνώρισε την μεγαλύτερη αύξηση στα ληξιπρόθεσμα, αυτή του φόρου περιουσίας, ας σημειωθεί πως ο Απρίλιος ήταν ο μήνας που ξεκινησε η καταβολή του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024. Συγκεκριμένα, στις αρχές Απριλίου αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά, ενώ στις 30 Απριλίου 2024 έληγε η διορία πληρωμής της πρώτης δόσης, και κατά τα φαινόμενα οι φορολογούμενοι δεν τίμησαν αυτό το ραντεβού τους, με αποτέλεσμα να «κοκκινήσει» πλήθος οφειλών ΕΝΦΙΑ.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025