Μακρο-οικονομία

Με κεφάλαια 1,6 δισ. ευρώ το Ταμείο Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών για ΑΠΕ – διασυνδέσεις και νερό

Στόχο να καταστήσει τα ελληνικά νησιά πρωταγωνιστές στην ενεργειακή μετάβαση έχει το Ταμείο Απανθρακοποίησης, για το οποίο υπεγράφη σήμερα (21.11.2024) η συμφωνία στήριξης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη Νάξο.

Όπως ανέφερε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, τα κεφάλαια του ταμείου θα είναι 1,6 δισ. ευρώ με στόχο να μοχλευτούν επενδύσεις 3-5 δισ. ευρώ ή και ακόμη παραπάνω. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα «μίνι Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τονίστηκε. Κοιτάζοντας τις επιμέρους χρηματοδοτήσεις, από τα χρήματα του Ταμείου θα διατεθούν 550 εκατ. για τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων, που μαζί με τις διασυνδέσεις του Β. Αιγαίου εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 3,8 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας στις χρεώσεις ΥΚΩ.

Ποσό 135 εκατ. θα διατεθεί για μικρά έργα ΑΠΕ αυτοκατανάλωσης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δήμους και αγρότες. Άλλα 140 εκατ. θα στηρίξουν την υλοποίηση έργων ΑΠΕ με μπαταρία σε συνδεδεμένα νησιά συν 210 εκατ. για υβριδικά έργα με μπαταρίες σε μη συνδεδεμένα νησιά.

Μέσα στο 2025 θα λάβουν χώρα οι δημοπρασίες για αυτά τα έργα που θα εγκατασταθούν σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Σάμο, Χίο και Λέσβο. Στόχος είναι η διείσδυση των ΑΠΕ να αγγίξει το 30-40% μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει 260 εκατ. για τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και 30 εκατ. για τις υποδομές ηλεκτροκίνησης και τις αντίστοιχες στα λιμάνια.

Τέλος, 100 εκατ. θα διατεθούν για ταμιευτήρες νερού με χρήση και της αποθήκευσης ενέργειας.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025