Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Με πολύ μικρότερο «καλάθι» για την ενεργειακή μετάβαση το νέο Εθνικό Σχέδιο – Περικοπή 30% στις δαπάνες ως το 2030

Με πολύ μικρότερο «καλάθι» για την ενεργειακή μετάβαση το νέο Εθνικό Σχέδιο – Περικοπή 30% στις δαπάνες ως το 2030

Σε περικοπή του κόστους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κατά 30% ως το 2030 στοχεύει η κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησής του.

Το τελικό σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί σε διαβούλευση εντός των ημερών, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί οριστικά στην Κομισιόν. Με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσε ορισμένα βασικά μεγέθη του νέου ΕΣΕΚ που έχουν έντονο ενδιαφέρον.

Καταρχήν, το κόστος ολόκληρων των προσπαθειών και επενδύσεων που περιέχει το σχέδιο μειώνεται κατά 30% ως το 2030 σε σχέση με τα 200 δισ. ευρώ που προέβλεπε η εκδοχή του που είχε παρουσιαστεί πέρυσι. Αντίστοιχα, περιορίζονται κατά 40% οι δαπάνες για την περίοδο 2030-2050, με στόχο όμως να μην επηρεαστεί η πορεία της μετάβασης.

Παράλληλα, περιορίζεται ελαφρώς ο στόχος για το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2030, με 75,9% αντί για 80% που είχε υιοθετηθεί αρχικά.

Στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα της χώρας (δηλαδή ηλεκτρισμό συν καύσιμα), το «πράσινο» μερίδιο προβλέπεται να φτάσει το 42,8% από 44% προηγουμένως. Διευκρινίζεται, πάντως, ότι και τα δύο παραπάνω ποσοστά εξακολουθούν να ξεπερνούν τους στόχους που απαιτεί η Ε.Ε.

Ως αποτέλεσμα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ελλάδας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 59% ως το 2030, ξεπερνώντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του 55%.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις