Site icon NewsIT
10:41 | 09.05.24

Μειώνεται το «ειδικό βάρος» της Ελλάδας στην αλβανική οικονομία 

Μειώνεται το «ειδικό βάρος» της Ελλάδας στην αλβανική οικονομία 

Albanian Flag on a sunny day

Newsit Newsroom

Μπορεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας να περνούν εδώ και καιρό ένταση με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη ή και την σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις οικονομικές σχέσεις τους.

Αντίθετα, οι επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών (Ελλάδας – Αλβανίας) θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από την «ύφεση» τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την πρώτη περίοδο μετά τις καταρρεύσεις του 1989-1991.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, κατά το παρελθόν, η Ελλάδα καταλάμβανε σταθερά την 1η θέση μεταξύ των επενδυτριών χωρών στην Αλβανία, καθώς κατά την περίοδο 2000-2015, πραγματοποιήθηκαν σημαντικότατες επενδύσεις σε βασικούς τομείς της αλβανικής οικονομίας (χρηματοπιστωτικός, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, τρόφιμα-ποτά, καπνά, υπηρεσίες εκπαίδευσης, νομικές και υγείας).

Ωστόσο, στα τέλη του 2019, η Ελλάδα υποχώρησε στην 8η θέση. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, για το 2021 η Ελλάδα κατείχε την 9η θέση, σημειώνοντας μείωση 78% κατά την περίοδο 2014-2021.

Σημειώνεται ότι για το 2021, σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (απόθεμα) την 1η θέση κατέχει η Ελβετία, ενώ Ιταλία, Τουρκία και Βουλγαρία κατέχουν την 4η, 5η και 6η θέση αντίστοιχα.

Η Ελλάδα, όμως, κατέχει σταθερά υψηλή θέση στις χώρες με τις οποίες έχει διμερές εμπόριο η Αλβανία. Ενίσχυση παρατηρείται στο διμερές εμπόριο Αλβανίας-Γερμανίας καθώς αυξήθηκαν τόσο οι αλβανικές εισαγωγές από Γερμανία όσο και οι εξαγωγές προς αυτή.

Επιπρόσθετα, το 2022, συγκριτικά με το 2021, παρατηρείται σημαντική αύξηση των αλβανικών εξαγωγών σε ΗΠΑ, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Αντίστοιχα, σημαντική αύξηση αλβανικών εισαγωγών εντοπίζεται από τη Σαουδική Αραβία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Τουρκία.

Επίσης, σημειώνεται ότι η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν από τους βασικούς αγοραστές και προμηθευτές των υπηρεσιών της Αλβανίας.

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο Ελλάδος-Αλβανίας, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά σημαντικό εμπορικό εταίρο της Αλβανίας.

Για το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της INSTAT, η Ελλάδα διατήρησε την 4η θέση σε χώρες προμηθεύτριες με αλβανικές εισαγωγές αξίας 736,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16,31% συγκριτικά με το 2021.

Αντίστοιχα, οι αλβανικές εξαγωγές προς Ελλάδα το 2022 αυξήθηκαν κατά 18,35% συγκριτικά με το 2021.

Η Ελλάδα συνέχισε να κατέχει την 4η θέση στις χώρες εξαγωγής αλβανικών προϊόντων με αλβανικές εξαγωγές αξίας 25,33 δις λεκ (με τρέχουσα ισοτιμία περίπου 250,4 εκατ. €). Ο όγκος διμερούς εμπορίου το 2022 ανήλθε σε 986,6 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο του διμερούς εμπορίου συνεχίζει να είναι πλεονασματικό για την Ελλάδα, με σταθερή αύξησή του.

Ελληνικές εξαγωγές προς Αλβανία είναι ιδίως Ορυκτά καύσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών, χυτοσίδηρος, σίδηρος, χάλυβας αλλά και πλαστικές ύλες και τεχνουργήματα από αυτές τις ύλες

Οι εισαγωγές από Αλβανία αφορούν ιδίως Ορυκτά καύσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών και πλεκτά είδη ένδυσης

Το ισοζύγιο υπηρεσιών μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας είναι διαχρονικά θετικό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αφίξεις Αλβανών στην Ελλάδα πλησιάζουν το 1 εκατ., με εξαίρεση το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version