Κυριακή, 8 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Μειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, καταργούνται, τέλος επιτηδεύματος και φόρος σταθερής τηλεφωνίας

Μειώνεται το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, καταργούνται, τέλος επιτηδεύματος και φόρος σταθερής τηλεφωνίας

Τη «βεντάλια» των μέτρων της κυβέρνησης άνοιξε σήμερα (7.9.2024) από το βήμα της ΔΕΘ 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαριθμώντας ανάμεσα τους και τρεις βασικές παρεμβάσεις στη φορολογία.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν και τις «σημειακές αλλαγές» στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών για τις οποίες είχαν προϊδεάσει τα στελέχη της κυβέρνησης καθώς στην φορολογική περίοδο που έληξε πρόσφατα είχαν εκφραστεί δυσαρέσκειες για σε ό,τι αφορά κυρίως στο τεκμαρτό εισόδημα.

Όπως ήταν ήδη γνωστό το πρώτο μέτρο αφορά στην πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος σε ένα κληροδότημα της εποχής των μνημονίων. Παράλληλα, με το νέο μέτρο το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά. 

Κατά δεύτερο, σε ό,τι αφορά στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών το ποσό αυτό μειώνεται στο μισό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους, καθώς το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης θέτει ως στόχο την ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν στην περιφέρεια. Υπενθυμίζεται πως το ισχύον όριο είναι οι περιοχές με 500 κατοίκους αλλά τώρα η περίμετρος διευρύνεται εις τριπλούν.

Κατά τρίτον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας 5% σε συνδέσεις με οπτική ίνα ταχύτητας 100 Mbps.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις