Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Μειώνεται το «μερίδιο» των επενδύσεων που κατευθύνεται σε ακίνητα – Καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Μειώνεται το «μερίδιο» των επενδύσεων που κατευθύνεται σε ακίνητα – Καλά νέα για την ελληνική οικονομία

Σημαντική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το γεγονός πως το «μερίδιο» των επενδύσεων που κατευθύνεται στην αγορά των ακινήτων μειώνεται αισθητά.

Το γεγονός επεσήμανε και ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, αναφέροντας την σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί στην σύνθεση των επενδύσεων μέσα στα τελευταία χρόνια, καθώς υποχώρησε η συμμετοχή των ακινήτων σε αυτές.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Στουρνάρας, πριν από 15 χρόνια, τα 2/3 των επενδύσεων αφορούσαν την κατασκευή κατοικιών και μόνο το 1/3 περίπου αφορούσε παραγωγικές επενδύσεις ενώ σήμερα, τα 3/4 των ιδιωτικών επενδύσεων είναι σε παραγωγικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο 1/4 σε επενδύσεις σε κατοικίες.

Ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, αναφέρει πως εάν διατηρηθεί αυτή η τάση της αλλαγής στη σύνθεση των επενδύσεων σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου των επενδύσεων, θα βοηθήσει στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου, που είναι άλλωστε και ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θέλει να αξιοποιήσει προς αυτή τη κατεύθυνση τα δισεκατομμύρια ευρώ που διοχετεύονται στην ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «αγκάθι» του επενδυτικού κενού

Και αυτό γιατί ένα βασικό εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και της προσέγγισης της χώρας μας στους μέσους όρους της ΕΕ είναι και το επενδυτικό κενό, με την χώρα μας, μάλιστα, να μην διακρίνεται στις παραγωγικές επενδύσεις.

Έτσι, αν και τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έχουν ανακάμψει με τον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου να αυξάνεται κατά περίπου 42% από το 2019 σε πραγματικούς όρους, και παρά την βελτίωση της σύνθεσης των επενδύσεων, δεν αντανακλάται σε αύξηση παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων που θα είχε ως συνέπεια την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Με λίγα λόγια, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εισάγει περισσότερο απ’ ότι εξάγει και να καταναλώνει περισσότερο απ’ ότι παράγει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για δημοσιονομική σταθερότητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας έφτασε τα 11 δισ. ευρώ… Ένα μέγεθος που μπορεί να ανατραπεί μόνο με συνέχιση της τάσης στροφής των επενδύσεων από τα ακίνητα σε παραγωγικούς κλάδους.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις