Νέους ορίζοντες ανοίγει η πρόσφατη ενεργειακή σύγκλιση ανάμεσα στην ΕΕ και τη Σαουδική Αραβία, με την Ελλάδα να παίζει καίριο ρόλο αφού προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για το έργο Saudi Greek Interconnection, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους Σαουδάραβες. Προηγήθηκε το Φεβρουάριο η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Saudi Greek Interconnection» με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Ριάντ, όπου σε σχετική συνεδρίαση αποφασίστηκε η προκήρυξη των τεχνικών μελετών και των μελετών αγοράς, καθώς και ειδικών μελετών για τη λειτουργία της διασύνδεσης.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν να επιλέγεται ως ενδιάμεσος σταθμός της διασύνδεσης η Αίγυπτος και όχι το Ισραήλ για προφανείς λόγους. Ως εκ τούτου, μιλάμε για ένα συνολικό μήκος κοντά στα 2.000 – 2.500χμ., για να καταλήξει το καλώδιο επί ελληνικού εδάφους και να μπορέσει να εξάγει ενέργεια και προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι σχετικές μελέτες που θα προσδιορίσουν τη διαδρομή, τη δυναμικότητα και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, είχε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις στη Σ. Αραβία με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Με αφορμή και τα συμπεράσματα από την τελευταία κλιματική διάσκεψη, οι δύο πλευρές σκοπεύουν να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας μέσα στους επόμενους μήνες. Στην ανακοίνωση της Κομισιόν γίνεται ρητά λόγος για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, άρα το σχέδιο του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Καταλήγοντας, το Saudi Greek Interconnection έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των μεγάλων διασυνδέσεων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ στην ευρύτερη περιοχή. Περιλαμβάνονται επίσης ο Great Sea Interconnector με Κύπρο και Ισραήλ, το Green Aegean που θα φτάνει από την Ελλάδα ως την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και η αναβάθμιση όλων των χερσαίων διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες.