Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στο μικροσκόπιο επιδόματα και φοροδιαφεύγοντες – «Κόφτες» από συντάξεις και άμυνα σε μεγάλες παροχές

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στο μικροσκόπιο επιδόματα και φοροδιαφεύγοντες – «Κόφτες» από συντάξεις και άμυνα σε μεγάλες παροχές
Φωτογραφία: Eurokinissi

Το «σήμα» για να σφίξει ακόμα περισσότερο η «πολιορκία» ιδίως σε όσους πολίτες παίρνουν κοινωνικά επιδόματα (αλλά και άλλες χρηματοδοτήσεις όπως οι Δήμοι) ενώ στην πραγματικότητα δεν τα δικαιούνται (σ.σ. 2 στους 10 σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών), αλλά και σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν έδωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νέου Μεσοπροθέσμου Προγράμματος 2025 – 2028 (του πρώτου με την εφαρμογή των κανόνων του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας).

Ό,τι ποσό εξοικονομεί το Δημόσιο από τον αποκλεισμό από τον κρατικό κορβανά όσων λαμβάνουν κοινωνικές και άλλες ενισχύσεις ενώ δεν τις δικαιούνται, αλλά και από την αύξηση των εσόδων υπέρ του κρατικού κορβανά από το «κυνήγι» όσων φοροδιαφεύγουν -στο βαθμό που αυτές οι εξοικονομήσεις αποκτούν «μόνιμο» χαρακτήρα- θα το δίδει η κυβέρνηση σε νέες παροχές και φοροελαφρύνσεις αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις (30.9.2024) του κου Χατζηδάκη στην παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου. 

Ωστόσο, υπάρχουν δύο μεγάλοι περιορισμοί στο πόσα μπορεί να δώσει η κυβέρνηση για νέες παροχές και φοροελαφρύνσεις: Ο ένας περιορισμός είναι οι αυξημένες δαπάνες για τις συντάξεις (ιδίως λόγω της αύξησης του πλήθους των συνταξιούχων) και ο άλλος είναι οι αυξημένες δαπάνες για την άμυνα (λόγω της αγοράς νέων φρεγατών, μαχητικών κλπ). Οι δαπάνες αυτές αποσπούν τα 2/3 των δυνάμει διαθεσίμων πόρων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για νέες παροχές ελάφρυνσης των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Πιο αναλυτικά, δύο μηχανισμούς εξεύρεσης νέων δημοσιονομικών πόρων σε μόνιμη κλίμακα και δύο «κόφτες» (τουλάχιστον έως το 2027 – 2028) σε νέες σημαντικές αυξήσεις σε παροχές και μειώσεις φόρους περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2025 – 2028 το οποίο πήρε χθες (30.9.24) το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και έπειτα παρουσιάστηκε εκτενώς σε συνέντευξη τύπου την οποία έδωσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υπό τον κο Κωστή Χατζηδάκη.

«Μηχανισμοί ευελιξίας»

Σε σχέση με τους μηχανισμούς εξεύρεσης νέων μόνιμων πόρων ή τους «μηχανισμούς ευελιξίας» του νέου Μεσοπροθέσμου, όπως τους χαρακτήρισε ο κος Χατζηδάκης, ο πρώτος είναι η «Επισκόπηση Δαπανών» και ο δεύτερος η «Πάταξη της Φοροδιαφυγής».

H «Επισκόπηση Δαπανών» αφορά, σύμφωνα με τον κο Χατζηδάκη  για παράδειγμα, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τα επιδόματα ανεργίας, τα εποχικά επιδόματα, τα κρατικά αυτοκίνητα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τους διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αλλά και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (βλ. λειτουργία του «παρατηρητηρίου» για τους δήμους κλπ.).

Όσον αφορά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κος Χατζηδάκης, επισήμανε «πως μας δίδεται η δυνατότητα, στο βαθμό που αποδείξουμε ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι μόνιμα, θα μπορέσουμε να έχουμε και την αντίστοιχη ευελιξία». «Δηλαδή», διευκρίνισε ο κος Χατζηδάκης, «θα έχουμε παραπάνω έσοδα», έτσι ώστε «να μπορέσουμε να χάσουμε κάποια άλλα έσοδα, δηλαδή να μειώσουμε φόρους».

«Κόφτες»

Εκτός, όμως από τους «μηχανισμούς ευελιξίας» (τουλάχιστον έως το 2028) τόσο στο πεδίο των δαπανών, όσο και στο πεδίο των εσόδων, ο κος Χατζηδάκης επισήμανε και δύο «κόφτες» στη δυνατότητα σε νέες σημαντικές (δηλαδή πάνω του 1 δισ. ευρώ) παρεμβάσεις ελάφρυνσης των πολιτών:

  • Ο πρώτος «κόφτης» είναι οι υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις. Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, «κάθε χρόνο από εδώ και πέρα, θα έχουμε αυξημένες δαπάνες για τις συντάξεις (1 δισ. ετησίως), όχι τόσο λόγω της αύξησης των συντάξεων, αλλά λόγω της αύξησης των συνταξιούχων». Ο ίδιος τόνισε πως «αυτό θα είναι μία πρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη».
  • Ο δεύτερος «κόφτης» είναι οι αυξημένες δαπάνες για την άμυνα. Ο κος Χατζηδάκης τόνισε πως «πρέπει να καλυφτούν οι αγορές των Ραφάλ, των φρεγατών Μπελαρά και των F35» και «αυτό θα έχει μια πρόσθετη δαπάνη του χρόνου 850 εκατ. ευρώ», ενώ «το 2026 θα φτάσει τα 1,3 δισ. ευρώ».

Άρα, συμπέρανε ο κος Χατζηδάκης μας μένει ένας δημοσιονομικός χώρος «περίπου 1 δισ. ευρώ» κάθε χρόνο (σ.σ. μετά τα 2 δισ. ευρώ για συντάξεις και άμυνα) για παρεμβάσεις σαν εκείνες που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ (7.9.24) από τον πρωθυπουργό.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις