Μακρο-οικονομία

Νέο ρεκόρ φέτος για την παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου – Παραμένει ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Τα πράγματα παραμένουν ευαίσθητα στην αγορά φυσικού αερίου δύο χρόνια μετά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια έκθεσή του.

Αναλυτικότερα, στην έκθεση της ΙΕΑ η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης είναι σήμερα οριακή παρά την άνοδο που συντελέστηκε στην παραγωγή, ιδίως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Την ίδια στιγμή, φαινόμενα όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα υπογραμμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Επιπλέον, υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν πρόσκαιρα την παραγωγή και τις εξαγωγές, όπως οι πρόσφατοι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Η κατάσταση μοιραία οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις για τις τιμές του αερίου, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τους απανταχού καταναλωτές, ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους.

Στην ευρύτερη εικόνα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι φέτος η παγκόσμια κατανάλωση θα φτάσει σε νέο ιστορικό ρεκόρ, αφού ενισχύθηκε κατά 2,8% στο πρώτο εννεάμηνο. Στο σύνολο του έτους διατυπώνεται η πρόβλεψη ότι ο πλανήτης θα καταναλώσει 4.200 δισ. κ.μ. με οδηγό την Ασία. Στον αντίποδα, η Ευρώπη μείωσε φέτος περαιτέρω την κατανάλωση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ είχε αύξηση στις άλλες χρήσεις, όπως τη βιομηχανία.

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα το LNG, η άνοδος της παραγωγής υπήρξε αναιμική φέτος με μόλις 2% ή 7 δισ. κ.μ., έναντι μιας ανάπτυξης 8% κατά τη χρονική περίοδο 2016 – 2020. Πάντως, από το δ’ τρίμηνο και μετά προβλέπεται σημαντική αύξηση. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο 2025 η παραγωγή του LNG αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6% μέσω της λειτουργίας νέων έργων.

Τέλος, συγκεκριμένα όσον αφορά την Ευρώπη, ο ΙΕΑ τονίζει ότι η λήξη των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας στα τέλη αυτού του έτους θα επηρεάσει τον εφοδιασμό χωρών όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ουγγαρία. Οι χαμένες ποσότητες αερίου των 15 δισ. κ.μ. θα πρέπει να αντισταθμιστούν με LNG και διαφορετική όδευση μέσω των αγωγών της ηπείρου. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας – Απειλή οι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πιο σημαντική της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN
Εύρεση τρόπων μείωσης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, βήματα για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και για οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Στον πάγο» η αγορά από τις κρατικές οφειλές – Τι σημαίνει η νέα αύξηση στα «φέσια» του Δημοσίου
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ΜμΕ που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς και περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν για αγαθά και υπηρεσίες
Economic crisis of 2022 has affected all possible spheres