Μακρο-οικονομία

Νορβηγία και EEA Grants: Νέα συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 159 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Ενισχύονται οι διμερείς σχέσεις Νορβηγίας και Ελλάδας με την συμφωνία για τον νέο Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) Νορβηγίας 2021 – 2028, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα πρόκειται να διατεθούν 159,3 εκατ. ευρώ.

Με τη συμφωνία αυτή, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η νορβηγική πρεσβεία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν διαθέτουν περισσότερα από 3,268 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις προγραμμάτων και έργων σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ , με την Νορβηγία να προσφέρει το 97% αυτής της χρηματοδότησης. Οι ωφελούμενες χώρες είναι: Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Στην Ελλάδα πρόκειται να διατεθούν περίπου 159,3 εκατ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Νορβηγίας και της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσουν σύντομα προκειμένου να διαμορφωθεί το περιεχόμενο των προγραμμάτων αυτών και να ορισθούν οι φορείς που θα μετέχουν στην υλοποίησή τους. Τα προγράμματα θα επικεντρωθούν στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, την κοινωνική ένταξη και ανθεκτικότητα.

Η Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα Lajla Brandt Jakhelln εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της νέας αυτής συμφωνίας, «που αποτελεί σημαντικό πυλώνα συνεργασίας ανάμεσα στη Νορβηγία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ Νορβηγίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Νορβηγίας και Ελλάδας. Εφέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας ΕΟΧ , μια συμφωνία που έφερε τις δυο χώρες μας πιο κοντά μέσω της ενιαίας αγοράς. Κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, οι χώρες μας θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ενισχύοντας τις κοινές αξίες και αρχές και να συμπράξουν στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και δράσεων, με κριτήρια την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα, την ευημερία και την ασφάλεια», δήλωσε η πρέσβης σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πάνω από 1,1 δισ. ευρώ το κόστος της αύξησης του κατώτατου μισθού για τις επιχειρήσεις
Η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 6%, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά 842 εκ. ευρώ και σε αύξηση των εσόδων των ταμείων ύψους 296 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Κεραμέως
Χαρτονομίσματα ευρώ
Θεοδωρικάκος: Στρατηγικού χαρακτήρα για όλη την Ευρώπη η επένδυση της Metlen για την παραγωγή γαλλίου στη χώρα μας
Είναι σαφές ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας είναι προτεραιότητα για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την οικονομία μας, επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε σήμερα μαζί με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στεφάν Σεζουρνέ, τις εγκαταστάσεις της Metlen στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μαζί ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας και η Γενική Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Στελλίνα Σιαράπη