Μακρο-οικονομία

Ο πρέσβης του Βιετνάμ «βλέπει» ευκαιρίες στην Ελλάδα για τα εργατικά χέρια της χώρας του

Στον αγροτικό, τον κατασκευαστικό και τον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας, «βλέπει» ευκαιρίες για το εργάτες της χώρας του ο πρέσβης του Βιετνάμ, Le Hong Truong.

Ο Βιετναμέζος πρέσβης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε επαφές με φορείς κι ενώσεις για τη χαρτογράφηση των αναγκών της οικονομίας σε εργάτες, ενώ συμμετείχε και σε επίσκεψη διπλωματών στο νέο μουσείο και το ανάκτορο των Αιγών, που οργάνωσε η Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο πρέσβης του Βιετνάμ χαρακτηρίζει πολύ εποικοδομητικές τις επαφές που είχε κι εκφράζει την ελπίδα πως θα υπογραφεί φέτος, μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, μνημόνιο συνεργασίας (MoU) που θα ανοίξει τον δρόμο για την έλευση Βιετναμέζων εργατών.

Μάλιστα, όπως λέει ο Le Hong Truong, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν μια σειρά από στοιχεία -καιρικές συνθήκες, εντιμότητα κι ευγένεια στην επικοινωνία- που σε συνδυασμό με τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις συγκροτούν ένα θετικό πλαίσιο για την προσέλκυση Βιετναμέζων εργατών, τους οποίους περιγράφει ως υπομονετικούς, πειθαρχημένους και σκληρά εργαζόμενους.

Με αφορμή, δε, τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, το 2025, ο Βιετναμέζος πρέσβης, αφού επισημαίνει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με ανταλλαγές επισκέψεων σε υψηλό επίπεδο, ειδικά την τελευταία τριετία, εκτιμά πως οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσής τους είναι πολλές, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην οικονομία και τον πολιτισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρέσβη του Βιετνάμ Le Hong Truong στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα με την επίσκεψή σας, μαζί με άλλους διπλωμάτες, στο νέο μουσείο και το ανάκτορο των Αιγών. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Κατερίνα Τσαπικίδου, για την πρωτοβουλία της επίσκεψης καθώς και τον επίτιμο πρόξενο του Βιετνάμ, Βασίλειο Κωνσταντινίδη (σ.σ για το γεύμα που παρατέθηκε στο τέλος της επίσκεψης). Είναι πολύ εντυπωσιακά όσα είδαμε! Θεωρώ πως το Βιετνάμ και η Ελλάδα μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία: το πρώτο είναι η μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Κι αυτό το ταξίδι ανταποκρινόταν πλήρως σ’ αυτό το κοινό στοιχείο. Και το δεύτερο είναι πως το ταξίδι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στα μέλη του διπλωματικού σώματος της Θεσσαλονίκης να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Και φυσικά, ύστερα από μια τέτοια επίσκεψη, μαθαίνεις περισσότερα για τον πολιτισμό, τις αξίες και την παράδοση της Θεσσαλονίκης αλλά και της Μακεδονίας ευρύτερα.

Κατά την παραμονή σας στη Θεσσαλονίκη είχατε συναντήσεις με οικονομικούς φορείς κι ενώσεις της περιοχής. Τι συζητήσατε;

Είχα επαφές με ενώσεις από τον τομέα της βιομηχανίας, τον ξενοδοχειακό κλάδο, τις κατασκευές, τον μεταποιητικό τομέα (τρόφιμα, φρούτα) κ.ά. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τις επαφές αυτές. Οι συναντήσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές καθώς είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε την οικονομία του Βιετνάμ, τα μέχρι στιγμής επιτεύγματά της και το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησής μας για το μέλλον.

Επιπροσθέτως, γνωρίζετε ότι οι διμερείς σχέσεις του Βιετνάμ με την Ελλάδα αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για εργατικό δυναμικό (σ.σ. από το Βιετνάμ στην Ελλάδα). Αυτό το αντικείμενο είχαν κι οι συναντήσεις. Ετοιμαζόμαστε να φέρουμε εδώ εργάτες και θέλουμε να προετοιμαστούμε ώστε να γνωρίζουμε τι θέλει η αγορά, τι χρειάζονται οι ενώσεις. Και νομίζω ότι οι συναντήσεις ήταν πολύ καλές για εμάς.

Σε ποιους τομείς της οικονομίας βλέπετε ευκαιρίες για απορρόφηση εργατών από το Βιετνάμ;

Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια στέλνουμε εργατικό δυναμικό στην Ιαπωνία και πλέον πάνω από μισό εκατομμύριο εργάτες από το Βιετνάμ συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας. Και γνωρίζετε ότι, σε γενικές γραμμές, οι εργάτες μας μαθαίνουν γρήγορα και μπορούν ν’ απασχοληθούν σε πολλούς τομείς.

Αυτή τη στιγμή θεωρώ πως οι τομείς που θα κληθούν να συμβάλουν (στην ελληνική οικονομία) είναι ο αγροτικός -το 40% των πολιτών μας είναι αγρότες- κι ο κατασκευαστικός. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα θέλω να επισημάνω ότι οι Βιετναμέζοι είναι πολύ υπομονετικοί, πειθαρχημένοι κι εργάζονται πολύ σκληρά. Κι ο τρίτος τομέας είναι ο μεταποιητικός, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Ενδιαφέρονται οι Βιετναμέζοι να εργαστούν στην Ελλάδα;

Εκτιμώ πως υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα οι καιρικές συνθήκες. Ο καιρός εδώ είναι φανταστικός κι όμοιος με το Βιετνάμ. Και γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν σε μέρη με καιρό όμοιο μ’ αυτόν της πατρίδας τους. Το δεύτερο στοιχείο είναι η εντιμότητα.

Οι Έλληνες είναι πολύ ευγενικοί με τους Βιετναμέζους κι αυτό είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο για να έρθουν εδώ οι εργάτες μας. Και το τρίτο στοιχείο είναι οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να έρθουν εδώ εργάτες από το Βιετνάμ.

Το 2025 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ. Πώς αποτιμάτε τη μέχρι τώρα πορεία των διμερών σχέσεων και τι βλέπετε για το μέλλον;

Την τελευταία τριετία οι δύο χώρες μας ανταλλάσσουν επισκέψεις αντιπροσωπειών σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, το 2021 ο Αντιπρόεδρός μας (σ.σ. Vo Thi Anh Xuan) πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στην Ελλάδα και την επόμενη χρονιά, το 2022, η Πρόεδρός σας επισκέφθηκε το Βιετνάμ και ακολούθως ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο κ. Δένδιας.

Ένα από τα αποτελέσματα εκείνης της επίσκεψης ήταν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να κινηθούν προς την κατεύθυνση υπογραφής MoU σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό. Κι ελπίζω πως φέτος θα υπογραφεί. Και βάσει των πολύ καλών και πολυεπίπεδων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είμαι σίγουρος ότι το Βιετνάμ και η Ελλάδα θα προχωρήσουν μπροστά και θα ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό και πολιτιστικό.

Βλέπετε κάποια προοπτική για επενδύσεις από το Βιετνάμ στην Ελλάδα, μελλοντικά;

Ναι, γιατί μέχρι τώρα μπορεί η κυβέρνησή μας να προωθούσε μια πολιτική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στο Βιετνάμ, αλλά βήμα βήμα υιοθετούμε μια πολιτική προώθησης επενδυτών από το Βιετνάμ στο εξωτερικό. Και με τον τρόπο που αναπτύσσονται οι σχέσεις του Βιετνάμ με την Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα, είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα έρθουν Βιετναμέζοι επενδυτές κι εδώ.

Οι Βιετναμέζοι ταξιδεύουν καθόλου ως τουρίστες στην Ελλάδα;

Τον περασμένο χρόνο, πέντε εκατομμύρια Βιετναμέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό κι ένας μεγάλος αριθμός αυτών στην Ευρώπη. Την τελευταία τριετία, μάλιστα, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Βιετναμέζων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Παλαιότερα γνώριζαν μόνο τη Σαντορίνη, τώρα έχουν μάθει την Κρήτη, τη Μύκονο, την Κέρκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα