Ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενάντια του Ν. 5078/23 για τα Επαγγελματικά Ταμεία, που προβλέπει μεταξύ άλλων την φορολόγηση των ΤΕΑ.
Όπως σε ανακοίνωση του συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank, στόχος είναι η διαφύλαξη των ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών του. Έτσι, κατατέθηκε Αίτηση Ακύρωσης στο Α’ τμήμα του ΣτΕ, με τη συνδρομή των καθηγητών Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γαβριήλ Αμίτση και κ. Άγγελου Στεργίου, και αντικείμενο τον νομικό έλεγχο της εγκυκλίου του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως σημειώνεται, «η συγκεκριμένη εγκύκλιος αντίκειται στους κανόνες δικαίου βάσει του Συντάγματος και παρεμβαίνει στις συμβατικές σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων».
Επιπλέον, τονίζεται ότι «η διεκδίκηση του Συλλόγου θα συνεχιστεί και με παράλληλη προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στον μεγάλο δικαστικό αγώνα συμμετέχουν επίσης το Σωματείο Union Eurobank, η Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), το ΤΕΑ του Υπουργείου Οικονομικών, το ΤΕΑ Οικονομολόγων, και το ΤΕΑ Αστυνομικών-Πυροσβεστών και Λιμενικών. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα επιτευχθεί η απόλυτη δικαίωση απέναντι σε έναν νόμο που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν απαντάται πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη του ΟΟΣΑ!»
Αναφέρεται επίσης ότι «τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επέκταση κεφαλοποιητικών συστημάτων ασφάλισης (2ος και 3ος πυλώνας ιδιωτικών αποταμιεύσεων), και ενώ σύμφωνα με την έκθεση Μάριο Ντράγκι απαιτείται αύξηση των σημερινών περιουσιακών στοιχείων του 2ου πυλώνα ασφάλισης με στόχο να ξεπεράσει τον τρέχοντα μέσο όρο που αντιστοιχεί στο 32% του ΑΕΠ της Ε.Ε., η Ελλάδα, δέσμια αγκυλώσεων και ιδεολογικών εμμονών, επιχειρεί με νομοθετήματα να μετατρέψει τον 2ο πυλώνα σε διανεμητικό. Δεν είναι τυχαίο, εξαιτίας αυτών των αγκυλώσεων, ότι το ποσοστό συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1% σε σχέση με το ΑΕΠ».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «με την εφαρμογή του Ν. 5078/2023 επιχειρείται η πλήρης αλλοίωση της έννοιας και της προοπτικής του δεύτερου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, υιοθετώντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία φορολογικής εξίσωσης των ΤΕΑ με τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια (ΟΑΣ), δηλαδή δύο φορέων όπου μόνο ο ένας στοχεύει στο κέρδος (ασφαλιστικές εταιρείες), εις βάρος του άλλου (ΤΕΑ), που αφορά αποκλειστικά αποταμιεύσεις εργαζομένων».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ