Η Standard & Poor’s (S&P) δεν διέψευσε τις προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανώτερο σκαλί της επενδυτικής βαθμίδας με την έκθεση αξιολόγησής της χθες (18.04.2025).
Η S&P έδωσε στην οικονομία της Ελλάδας βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της DBRS και της Moody’s.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η χθεσινή αξιολόγηση δείχνει πως η Ελλάδα δεν έπεσε θύμα της αβεβαιότητας που γεννά ο εμπορικός πόλεμος, παρά το γεγονός πως ο οίκος είχε ανακοινώσει την υποβάθμιση όλων των μακροοικονομικών του προβλέψεων για το 2025.
Η κυβέρνηση ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή πως δεν θα επηρεαστεί τόσο άμεσα από το χάος των δασμών η αναμενόμενη αναβάθμιση της χώρας μας, θέλοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιταλίας η οποία, παρά τους αρνητικούς παγκόσμιους οιωνούς, κατάφερε να αποσπάσει την αναβάθμιση σε ΒΒΒ+ από τον αμερικανικό οίκο.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούσαν μάλιστα οι θετικές προοπτικές που «έβλεπε» ο οίκος για το ελληνικό αξιόχρεο στην προηγούμενη αξιολόγησή της, προμηνύοντας μελλοντικές αναβαθμίσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ουσιαστικά, με την χθεσινή αξιολόγηση, η Ελλάδα καταφέρνει να «σκαρφαλώσει» και με την «βούλα» της S&P (μετά την καναδική DBRS) σε ανώτερη επενδυτική βαθμίδα, η οποία δίνει «σήμα» και στις αγορές χρέους αλλά και στους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης (Fitch και Moody’s) που μας κρατάνε στο χαμηλότερο σκαλί του investment grade να δράσουν αναλόγως, οδηγώντας την χώρα να δανείζεται με ακόμα καλύτερους όρους ρίχνοντας το κόστος δανεισμού της.
Την ίδια στιγμή, εδραιώνει την χώρα όλο και πιο βαθιά εντός της επενδυτικής βαθμίδας, αφήνοντας πίσω το στίγμα της δεκαετίας των μνημονίων και της κρίσης χρέους και τον κίνδυνο διολίσθησης ξανά στην κατηγορία junk.
Ως εκ τούτου, παρά τα διεθνή αντίβαρα λόγω των κλυδωνισμών της παγκόσμιας οικονομίας στη σκιά των δασμών, η ελληνική οικονομία άρπαξε την ευκαιρία για μία ακόμα αναβάθμιση, η οποία αποτελεί μία επιπλέον διασφάλιση για ταχεία μείωση του χρέους και υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Διαμορφώνει έτσι ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, που ισούνται με ανάπτυξη, και περισσότερη δημοσιονομική άνεση για παρεμβάσεις και μέτρα ελάφρυνσης προς τους πολίτες.
Ποιες είναι οι προκλήσεις
Αλλά η διεθνής αναταραχή των δασμών είναι εδώ για να τα αλλάξει όλα. Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα αντέδρασαν τις τελευταίες εβδομάδες καλύτερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά στις αγορές χρέους, οι προκλήσεις για την οικονομία μας, δεν λείπουν και χρήζουν απαντήσεων και λύσεων. Ενώ η S&P χαρακτηρίζει «διαχειρίσιμο» τον κίνδυνο για την Ελλάδα καθώς έχει μικρή έκθεση στις ΗΠΑ, αναφέρει πως «εξακολουθούμε να βλέπουμε κίνδυνο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου», γεγονός που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Όπως επεσήμανε η S&P η χώρα θα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης, καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων, όπως στη Δικαιοσύνη και στο κτηματολόγιο, η κακή επίδοση στους δείκτες αντίληψης διαφθοράς, αλλά και τα δημογραφικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με την συρρίκνωση και γήρανση του πληθυσμού της. Δεν πρέπει να λησμονούνται και οι κλιματικοί κίνδυνοι στους οποίους η χώρας μας είναι ιδιαιτέρως έκθετη.
Χρόνιο πρόβλημα αποτελεί η αδύναμη εξωστρέφεια της οικονομίας μας με το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να είναι διαχρονικά υψηλό ενώ και σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, παρά την ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς της, το συνολικό τους απόθεμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως σύνολο παραμένει επίμονα μεγάλο, κάτι το οποίο συμβάλλουν και οι δυσχέρειες και οι καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.
Ο οίκος αξιολόγησης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην υπόθεση για τα Τέμπη, όπου τονίζει ότι αν και δεν βλέπει να πλήττεται η πολιτική σταθερότητα, έχει βλάψει το κυβερνών κόμμα στα μάτια των πολιτών, καταγράφοντας αυξανόμενη απογοήτευση.