Site icon NewsIT

Όγδοη ακριβότερη χώρα φέτος η Ελλάδα στο κόστος χονδρικής του ηλεκτρισμού

19.07.2024 | 06:23
Όγδοη ακριβότερη χώρα φέτος η Ελλάδα στο κόστος χονδρικής του ηλεκτρισμού

Λεπτομέρεια από μετρητή (ρολόι) ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σε σπίτι στην πόλη των Τρικάλων. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Παρά τις βίαιες ανατιμήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η Ελλάδα στο σύνολο του φετινού έτους δεν είναι η ακριβότερη πανευρωπαϊκά, παρά τα όσα λέγονται.

Συχνά στα τηλεοπτικά κανάλια κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστοί πλέον χάρτες της ΡΑΑΕΥ που δείχνουν την κατάσταση σε μια συγκεκριμένη ημέρα και βγάζουν την Ελλάδα ακριβότερη από όλες τις χώρες. Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσιολογικό να συμβαίνει ορισμένες ημέρες, όμως όταν η εγχώρια αγορά ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιο φθηνή, δεν εμφανίζονται οι ανάλογοι χάρτες, οπότε ο πολίτης αποκομίζει μια λανθασμένη εντύπωση.

Το συγκεκριμένο θέμα θίχτηκε προχθές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στη συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα προστασίας των καταναλωτών. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι η κατάσταση στο σύνολο του φετινού έτους για να αντλήσουμε συμπεράσματα.

Από τα ίδια στοιχεία της ΡΑΑΕΥ προκύπτει ότι φέτος η Ελλάδα έχει μια μέση τιμή χονδρικής στα 84,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάνω από εμάς βρίσκονται οι Μάλτα, Ιταλία, Αλβανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Πολωνία και Ουκρανία. Κατ’ επέκταση, η Ελλάδα είναι η όγδοη ακριβότερη χώρα στον ηλεκτρισμό.

Πάντως, η Μάλτα και η Ουκρανία είναι ειδικές περιπτώσεις, η μια επειδή είναι νησιωτικό κράτος και η άλλη λόγω του πολέμου που έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος του δικτύου και των μονάδων της.

Ακόμα, όμως, και η όγδοη θέση είναι αρκετά υψηλή και δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία να «ευλογούμε τα γένια μας».

Σημασία έχει βεβαίως και ποιο είναι το τελικό κόστος λιανικής διότι αυτό πληρώνουν εν τέλει οι Έλληνες καταναλωτές. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, το κόστος αυτό που περιλαμβάνει τέλη και φόρους, ήταν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Αν όμως συνυπολογιστεί η αγοραστική δύναμη, τότε ήμασταν οι δέκατοι ακριβότεροι, άρα και εδώ προκύπτει κίνητρο ώστε να γίνουν προσπάθειες από την πλευρά της Πολιτείας.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version