Μακρο-οικονομία

Οι αγρότες δεν θα φύγουν σήμερα με άδεια χέρια από το Μαξίμου – Οι τελευταίες πληροφορίες για τις προθέσεις Μητσοτάκη

Μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν από κοινού σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η αντιπροσωπεία των αγροτών στην προγραμματισμένη τους συνάντηση.

Όλοι θέλουν, στο τέλος του ραντεβού τους, να έχει αποφευχθεί το αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες δεν θα φύγουν από το Μέγαρο Μαξίμου (μετά τη συνάντηση με τον κο Μητσοτάκη) με άδεια τα χέρια, ωστόσο αυτό που δεν είναι σαφές και κανείς δεν γνωρίζει, είναι εάν αυτό θα είναι αρκετό ώστε να αφήσουν τις εθνικές οδούς και να επιστρέψουν στα χωράφια τους.

Οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι δεδομένες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να ξεκινήσει ένας ιδιότυπος πλειοδοτικός διαγωνισμός και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα να ικανοποιηθούν – από εθνικούς πόρους – αιτήματα όπως π.χ. η αναπλήρωση εισοδήματος, ενώ πιθανή ικανοποίηση αιτημάτων μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με σωρεία αιτημάτων από άλλες κοινωνικές ομάδες, σε μία περίοδο μάλιστα που οι ανάγκες είναι πολλές λόγω της ακρίβειας.

Το κλίμα λίγες ώρες πριν την συνάντηση προσπάθησε να δώσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «εμείς εργαζόμαστε, έτσι ώστε η συνάντηση να είναι παραγωγική», ήταν το εισαγωγικό σχόλιό του. Και διεξοδικά, σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τι μπορεί να κάνει για το ρεύμα και το πετρέλαιο. Στη συζήτηση θα δούμε και κάποια θέματα τεχνικά και ρυθμιστικά που θα μπορούσαν να δώσουν μια περαιτέρω λύση στα προβλήματα, που απασχολούν».

Επίσης αναγνώρισε ότι «υπάρχουν διεκδικήσεις γιατί υπάρχει μια εντεινόμενη ανησυχία, η οποία επιτείνεται από την κλιματική κρίση, υπάρχει πλήρης κατανόηση. Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που υπάρχουν, προσπαθεί να ικανοποιήσει και τις απαιτήσεις που υπάρχουν. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για το 2024 την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο».

Από την άλλη πλευρά όπως δήλωσε στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας «περιμένουμε ο κ. Μητσοτάκης να δείξει έμπρακτα ότι κατανοεί τα προβλήματά μας και ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που μας έχουν βγάλει στο δρόμο, άρα περιμένουμε να μας να μας δώσει αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μας κάνει μείωση στην τιμή της κιλοβατώρας και από εκεί και πέρα να κάνουμε συζητήσεις επί των τιμών των προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, επί της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία έχει μειώσει τις επιδοτήσεις των αγροτών πάνω από 40 με 50% και φυσικά ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, τι ΕΛΓΑ θέλουμε να κάνουμε και πότε θα έχουμε έναν οργανισμό που θα ασφαλίζει πραγματικά 100% τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στους κτηνοτρόφους θα ασφαλίζει τις απώλειες που έχουν από όλες τις νόσους».

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

Μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν σήμερα, είναι η εμπροσθοβαρής επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να δοθεί άμεσα προκαταβολικά στους αγρότες , πιθανότατα το 30% και το υπόλοιπο να δοθεί σε δόσεις.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δίνει το κυβερνητικό επιτελείο και στο ενεργειακό κόστος, για το οποίο έχει ήδη δοθεί έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα. Φαίνεται να εξετάζεται και κάποια επιπλέον ενεργειακή ελάφρυνση χωρίς επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιβάρυνση αυτή να αφορά τους παρόχους ενέργειας.

Κωδικοποιημένα τα μέτρα θα είναι:

-Χορήγηση προκαταβολικά του 30% από τα 82 εκατ. της επιστροφής του ΕΦΚ.

-Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από την ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο.

-Πιθανή επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ρύπων, όπως συνέβη με τα νοικοκυριά.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα