Ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Green Tank.
Η ενεργειακή κρίση, η οποία εντάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από τον Turkstream ήδη από τον Απρίλιο του 2022.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτό αντανακλάται στη μείωση κατά 86,2% του ρωσικού φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό κατά την περίοδο του υποχρεωτικού στόχου μείωσης (Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Το ρωσικό φυσικό αέριο με τη μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) εισήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μέχρι τα μέσα του 2023, η πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εκτός του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο το ρωσικό φυσικό αέριο (από αγωγούς και LNG) έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ακολουθούμενο από LNG από όλες τις άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Στην πραγματικότητα, αυτό συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο 2024, οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 24,8 TWh, δηλαδή 30% περισσότερες από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (19,07 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022).
Επομένως, μπορεί να σημειωθεί ότι οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου όχι μόνο αυξήθηκαν, αλλά και ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση.
Οι ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024 τουλάχιστον το 29,2% των συνολικών ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου ήταν υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.