Μακρο-οικονομία

Οι επενδύσεις που ξεσηκώνουν τα νησιά: Τουριστική ανάπτυξη ή περιβαλλοντική απειλή;

Η περίπτωση της Μήλου όμως δεν είναι μοναδική. Και άλλα νησιά των Κυκλάδων απειλούνται από τις άναρχες πεντάστερες επενδύσεις

Η υπόθεση της κατασκευής του πεντάστερου τουριστικού θέρετρου στο Σαρακήνικο της Μήλου φέρνει ξανά στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ο πολεοδομικός σχεδιασμός στο νησί, με την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Δήμου Μήλου. Μέσω αυτού προκύπτουν σαφείς οδηγίες στους μελετητές για την προστασία του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμπει στην περίπτωση της Αστυπάλαιας, όπου ο σχεδιασμός μιας μεγάλου μεγέθους επένδυσης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον δήμο και την τοπική κοινωνία.

Στην περίπτωση του ξενοδοχείου στο Σαρακήνικο, πρόκειται για ένα «ξενοδοχειακό συγκρότημα δύο ορόφων με υπόγειο και πισίνες» και θα έχει επιφάνεια 2.974 τ.μ., όπως αναγράφεται στην οικοδομική άδεια . Η άδεια έχει εκδοθεί στο όνομα της εταιρείας Unique Developments ATEE, η οποία – ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της Κεφαλονιάς με επικεφαλής τον παλιννοστούντα από τη Ν. Αφρική ιδιοκτήτη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Διονύση Κουμουδό. Η γνωστοποίηση αυτής της επένδυσης προκάλεσε την οργή του Δήμου και των κατοίκων του νησιού, με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή των εργασιών ανέγερσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , ενώ παράλληλα διατάχθηκε ο έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας.

Για τον τρόπο έκδοσης αδειών, που μπορεί να γίνει πλέον με ευθύνη μηχανικού της εκάστοτε εταιρείας, αλλά και για την έλλειψη προσωπικού από την ΥΔΟΜ του νησιού, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για 12 πεντάστερα ξενοδοχεία ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να γνωμοδοτήσει.

Επιπλέον, η απουσία ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΣΧΟΑΠ) και η άναρχη δόμηση δημιουργούν ανησυχίες για την αλλοίωση του τοπίου. Να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 50% της Μήλου ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας.

Η περίπτωση της Μήλου όμως δεν είναι μοναδική. Και άλλα νησιά των Κυκλάδων βλέπουν το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο τους να καταστρέφεται από την άναρχη δόμηση. Κάποιοι από τους Δημάρχους ετοιμάζονται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συντονισμό κοινών δράσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αλλοίωσης της φυσιογνωμίας των περιοχών τους.

Θύελλα αντιδράσεων με προεξάρχουσα τη δημοτική αρχή είχε προκαλέσει προ ολίγων μηνών το σχέδιο της οικιστικής επένδυσης “μαμούθ” στο νησί της Αστυπάλαιας από το εφοπλιστικό “δίδυμο” των κ.κ. Κρίτων Λεντούδη και Νικόλα Παπαλιού, με την συνδρομή

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα