Δευτέρα, 29 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική αναμένουν χειρότερη τουριστική σεζόν για φέτος

Οι μισοί επιχειρηματίες στη Χαλκιδική αναμένουν χειρότερη τουριστική σεζόν για φέτος

Πάνω από 6 στους 10 επιχειρηματίες (ποσοστό 65%) της περιοχής δηλώνουν «λίγο» έως «καθόλου ικανοποιημένοι» από την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν στη Χαλκιδική, ενώ το 52% εκτιμά ότι αυτή θα είναι χειρότερη σε σχέση με την περσινή (έναντι ποσοστού 19% που προσδοκούν ότι θα είναι καλύτερη και 29% που αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα με πέρυσι).

Επιπλέον, σχεδόν 7 στους 10 επιχειρηματίες (68%) υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού και περίπου ίσο ποσοστό (69%) δηλώνει πως η κατασκευή του flyover στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει τις μετακινήσεις προς Χαλκιδική.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το δίμηνο «Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής», που καταρτίζει η εταιρεία «Interview» για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. Η έρευνα διεξήχθη κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο 2024, σε δείγμα 355 επιχειρήσεων – μελών του επιμελητηρίου.

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής διαμορφώθηκε στις 4,1 μονάδες, σημαντικά τονωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,1%), αλλά έχοντας υποχωρήσει αισθητά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, του Απριλίου – Μαΐου (5,8%).

Το ποσοστό των επιχειρηματιών που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της επιχείρησής τους σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ως «μέτρια» διαμορφώθηκε στο 46%, το 19% τη θεωρεί «ικανοποιητική», το 18% «καλή» και το 17% «κακή».

Μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Απρίλιος – Μάιος) ήταν το ποσοστό των επιχειρηματιών που δήλωσαν αύξηση τζίρου (19% από 23%), ενώ το 45% των ερωτηθέντων (έναντι 49% στην προηγούμενη έρευνα) επισημαίνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους παρέμεινε ο ίδιος και 36% (έναντι 28%) ότι μειώθηκε.

Πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις (82% έναντι 69% στην προηγούμενη έρευνα) δηλώνουν πως θα διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό τους τον επόμενο μήνα και το 13% (έναντι 30%) ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, ενώ το ποσοστό όσων γνωστοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις φτάνει το 5% (από μόλις 1% στην προηγούμενη έρευνα).

Κατά τα λοιπά, υποχωρεί σημαντικά, στο 25% από 51% του προηγούμενου κύματος (έρευνα Απριλίου – Μαΐου), το ποσοστό όσων αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους στο επόμενο εξάμηνο.

Στο 49% από 41% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ το 26% (από 8%) εκτιμά ότι οι επιδόσεις θα είναι χειρότερες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις