Site icon NewsIT

Οίκοι αξιολόγησης: Θερμό φθινόπωρο για την Ελλάδα – Ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες

15.08.2024 | 06:54
Οίκοι αξιολόγησης: Θερμό φθινόπωρο για την Ελλάδα – Ποιες είναι οι σημαντικές ημερομηνίες

Greece-Euro crisis

Ένα θερμό φθινόπωρο περιμένει την Ελλάδα καθώς μέσα σε αυτό είναι προγραμματισμένες νέες εκθέσεις οίκων αξιολόγησης για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά σε μία περαιτέρω αναβάθμιση πέραν της επενδυτικής βαθμίδας που απέσπασε πέρυσι από την πλειοψηφία των οίκων αξιολόγησης, αλλά και την απόδοση του περίφημου investment grade και από την πλέον «δύσκολη», Moody’s.

Πρώτος στη σειρά έρχεται ο καναδικός οίκος DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, o οποίος στην έτερη αξιολόγηση της χρονιάς, στις 8 Μαρτίου, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας με BBB (low) διατηρώντας σταθερές προοπτικές. Την επενδυτική βαθμίδα είχε αποδώσει στην ελληνική οικονομία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Ο δεύτερος χρονικά «χρησμός» για το φθινόπωρο έρχεται από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος μετά από την αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου 2024, επανέρχεται στις 15 Σεπτεμβρίου. Τα μάτια του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένα πάνω της προκειμένου να ολοκληρωθεί το καρέ της επενδυτικής βαθμίδας και από τους Big 4 οίκους (S&P, Fitch, DBRS και Moody’s).

Υπενθυμίζεται, πως τον Μάρτιο ο οίκος Moody’s δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, διατηρώντας την στο Ba1, δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ διατήρησε αμετάβλητες τις προοπτικές της οικονομίας.

Στις 18 Οκτώβρη 2024 ακολουθεί η Standard & Poor’s, ένα χρόνο και δύο ημέρες μετά από την πρώτη απόδοση επενδυτικής βαθμίδας στην χώρα μας μετά από την «Οδύσσεια» των μνημονίων, όταν στις 20.10.2023 η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα από BB+ με θετική προοπτική σε BBB- με σταθερή προοπτική.

Στο ενδιάμεσο, μεσολάβησε και η αξιολόγηση της 19ης Απριλίου 2024, όταν και ο αμερικανικός οίκος διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- αλλά αναβάθμισε το outlook σε θετικό από σταθερό.

Επόμενος στην φθινοπωρινή σειρά των αξιολογήσεων από τους Big 4 είναι η Fitch στις 22 Νοεμβρίου, η οποία είχε ανεβάσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου 2023, από BB+ σε ΒΒΒ- με θετικές προοπτικές. Στις 31 Μαΐου 2024 διατήρησε την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και σταθερό το outlook.

Τέλος, αν και εκτός των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης, η γερμανική Scope ακολουθεί αργότερα στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτή θα είναι και η τρίτη αξιολόγηση του οίκου για το 2024, καθώς είχε προηγηθεί μία στις 26 Ιανουαρίου όπου διατήρησε το αξιόχρεο αμετάβλητο στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- (την οποία και είχε δώσει από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους) με σταθερές προοπτικές και στις 12 Ιουλίου όπου επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- και αναβάθμισε τις προοπτικές του σε θετικές από σταθερές.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version