«Καυτό» φθινόπωρο περιμένει το οικονομικό επιτελείο καθώς μαζί με τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις νέων οικονομικών μέτρων στήριξης της κοινωνίας, κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΕΕ για το ύψος αύξησης των κρατικών δαπανών που θα ισχύει για τα επόμενα 4 χρόνια.
Έτσι, αν και η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει για τα πεδία τα οποία θα αφορούν τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει (συντάξεις, στεγαστικό, δημογραφικό, φορολογία κ.α.), με ανακοινώσεις να αναμένονται στη ΔΕΘ 2024 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το ποιο θα είναι το όριο αύξησης των κρατικών δαπανών που θα συμφωνηθούν μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, θα καθορίσει σε ένα βαθμό και το αν θα υπάρχουν περιθώρια έξτρα παρεμβάσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται, πως η πρόταση της Κομισιόν προς την Ελλάδα ορίζει πως οι δαπάνες του 2025 μπορούν να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2024 (ή περίπου 3% μεσοσταθμικά κατ’ έτος) με τον ΥΠΟΙΚ, κ. Κωστή Χατζηδάκη να έχει κάνει γνωστό πως γίνεται προσπάθεια από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να διευρυνθούν τα όρια. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συζητήσεων, οι νέοι στόχοι θα πρέπει έχουν καταλήξει και να συμπεριληφθούν στο νέο μεσοπρόθεσμο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, και θα μπορούν να αλλάξουν κατά την διάρκεια της 4ετίας.
Ωστόσο, το διαθέσιμο budget έχει σε μεγάλο βαθμό καλυφθεί από τα εξαγγελθέντα μέτρα, καθώς οι εν λόγω δαπάνες σχεδόν εξαντλούν και τα διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ για το 2025. Μόνο η αύξηση των δαπανών για υγεία και παιδεία ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ καθώς και 1 δισ. ευρώ θα δοθούν για συντάξεις (400 εκατ. ευρώ για αυξήσεις και 600 εκατ. ευρώ για νέες συντάξεις). Επιπλέον, «γεμάτη» χρονιά θα είναι το 2025 και για την άμυνα, καθώς οι παραλαβές, κυρίως των φρεγατών Belharra, θα κοστίσουν 850 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε και σε συνέντευξη του ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά εκείνα τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη «κλειδώσει» καθώς περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, καθώς και το προσδοκώμενο κόστος τους είναι:
- Μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών με κόστος 225 εκατ. ευρώ.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 120 εκατ. ευρώ.
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο, με εκτιμώμενο κόστος περί τα 100 εκατ. ευρώ.
- Παράταση της αναστολής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές με κόστος 20 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση των συντάξεων με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, «σύμμαχος» της Ελλάδας είναι το γεγονός της υπεραπόδοσης των φορολογικών εισπράξεων, η οποία και πιστοποιήθηκε με τα οριστικά στοιχεία του δελτίου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Ιουλίου. Οι επιδόσεις της οικονομίας σε αυτόν τον τομέα δίνουν θεωρητικά τη δυνατότητα για επιπλέον μειώσεις φόρων ή και νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών.