Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Οικονομικό κλίμα: Υποχώρησε τον Ιούλιο με «βαρίδι» την εμπιστοσύνη του καταναλωτή

Οικονομικό κλίμα: Υποχώρησε τον Ιούλιο με «βαρίδι» την εμπιστοσύνη του καταναλωτή

Επιδείνωση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Ιούλιο καθοδηγούμενο από την «βουτιά» στον δείκτη της εμπιστοσύνης του καταναλωτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των στοιχείων της έρευνας της Κομισιόν, το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα υποχώρησε από τις 110,5 μονάδες του Ιουνίου στις 106,8 μονάδες τον Ιούλιο. Ο σχετικός δείκτης που συντάσσεται για το πώς διαμορφώνεται το κλίμα σε επίπεδο καταναλωτή, κατρακύλησε κατά 43,9 μονάδες, από -42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Το κλίμα στους καταναλωτές ήταν αυτό που συμπαρέσυρε και το συνολικό οικονομικό κλίμα, καθώς ο μοναδικός άλλος τομέας που βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος ήταν η Βιομηχανία με -1,6 από 3,7 μονάδες τον Ιούνιο.

Θετικό παραμένει το κλίμα στις υπηρεσίες με 39,6 μονάδες, αν και με υποχώρηση από τις 50,2 μονάδες, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής σεζόν η οποία δίνει ώθηση στον κλάδο των υπηρεσιών.

Στο λιανικό εμπόριο υπήρξε περαιτέρω βελτίωση του κλίματος από 18,2 σε 19,1 μονάδες. Τέλος, στις κατασκευές, αν και σε θετικό έδαφος, σημειώθηκε επιβράδυνση από τις 15,6 στις 7,6 μονάδες.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τον Ιούλιο του 2024, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός τόσο στην ΕΕ (+0,1 μονάδες σε 96,4) όσο και στην ευρωζώνη (-0,1 μονάδες σε 95,8). Ο Δείκτης Προσδοκιών για την Απασχόληση μειώθηκε αισθητά (ΕΕ: -1,6 μονάδες σε 98,7, ευρωζώνη: -1,8 μονάδες σε 97,8), πέφτοντας κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021 και στις δύο περιοχές.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2024, η εκτίμηση για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε περαιτέρω, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και κατά 1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη. Στις -12,2 (ΕΕ) και -13 (ευρωζώνη) μονάδες, η καταναλωτική εμπιστοσύνη προσεγγίζει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις