Το πλήγμα που επέφερε η άνοδος των επιτοκίων της ΕΚΤ στη ζήτηση δανείων προς τα νοικοκυριά επεσήμανε σε συνέντευξη της η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Χριστίνα Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη της στο Supervision Newsletter της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η αξιωματούχος της ΤτΕ, εκτιμά πως αφότου ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης κορυφώθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 στο 12,3%, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε σημαντικά. Αυτό ήταν απόρροια της ανόδου των επιτοκίων και της εξασθένησης της οικονομικής ανάπτυξης, που οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για δάνεια και σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και πιο πρόσφατα, κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2023, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε εκ νέου, ο τραπεζικός δανεισμός προς τα νοικοκυριά συνεχίζει να συρρικνώνεται, αντανακλώντας τη μείωση των στεγαστικών δανείων.
Η κ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει πως κατά την προσεχή τριετία, η παροχή πιστώσεων προς την οικονομία αναμένεται να στηριχθεί από τα διαθέσιμα κεφάλαια μέσω του δανειακού σκέλους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και να ενισχυθεί από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και από ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης.
Εντούτοις, επισημαίνει πως η επιτάχυνση των ροών πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και τις ΜΜΕ αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων.
Τον Ιούνιο η απόφαση για τα μερίσματα
Την ίδια στιγμή η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως η απόφαση για τα μερίσματα των τραπεζών το 2024 «αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο και πιθανότατα θα λάβει υπόψη τις αποφασιστικές και διαρκείς προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους».
Προσθέτει δε, πως «εκτός από την εξυγίανση των ισολογισμών τους, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν επίσης να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας τους μέσω της αύξησης της κερδοφορίας και των ενεργειών των διοικήσεων τους, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και των σύνθετων τιτλοποιήσεων».