Site icon NewsIT

Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Στο 50% των πληρωμών έφτασε η Ελλάδα – Τον Οκτώβριο το 5ο αίτημα

04.07.2024 | 15:43
Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Στο 50% των πληρωμών έφτασε η Ελλάδα – Τον Οκτώβριο το 5ο αίτημα

Η Ελλάδα με το τελευταίο αίτημα πληρωμών το οποίο κατέθεσε έφτασε στο 50% του Ταμείου Ανάκαμψης, όντας η τρίτη σε εκταμιεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε ομιλία του στο 28th Annual Economist Government Roundtable.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, τα τελευταία πέντε χρόνια αλλάξαμε το επιχειρησιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, ανακτήσαμε όσα χάσαμε στην κρίση, αποκτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και έχουμε υψηλή ανάπτυξη, που ιδιαίτερα το 2023 είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, και προβλέπεται 2,5% ανάπτυξη το 2024, με «όπλο» και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν στην Ευρώπη θα είναι 0,8%.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε αναφορά στα διαρθρωτικά ταμεία και ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης, με κεφάλαια 36 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια, μέσω των οποίων, εκτός από την οικονομία, χρηματοδοτούνται και έργα στην εκπαίδευση, την υγεία, τη δικαιοσύνη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Είμαστε στην πρώτη τριάδα στις εκταμιεύσεις στην ΕΕ», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε ενιαία αγορά χωρίς πολιτικές συνοχής και ιδιαίτερα περιφερειακής σύγκλισης», επισήμανε ο κ. Παπαθανάσης. Και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα συνεχίσουμε, έχοντας μπροστά το νέο διαρθρωτικό πλαίσιο, όπου πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κρατικές δαπάνες, το πρωτογενές πλεόνασμα και στη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ».

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version