Επιτάχυνση παρατηρήθηκε τον Ιούλιο στα νέα φωτοβολταϊκά που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 337,4 MW νέων έργων συνδέθηκαν στο δίκτυο, εκ των οποίων 283,8 MW με συμβάσεις με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Μαζί τους προστέθηκαν μόλις 2,6 MW αιολικών, 0,6 MW βιομάζας/βιοαερίου και 3 MW συμπαραγωγής. Ως εκ τούτου, στην Ελλάδα λειτουργούν πλέον 7.572 MW φωτοβολταϊκών και 5.195 MW αιολικών, με το σύνολο της πράσινης ενέργειας να φτάνει τα 13.468 MW.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει αύξηση αυτής της ισχύος στα 24,7 GW ως το 2030.
Ο πήχης για τα φωτοβολταϊκά καθορίζεται στα 13,5 GW, ενώ στα χερσαία αιολικά στα 8,9 GW.
Ήδη οι προσφορές σύνδεσης που έχουν εκδοθεί από τους αρμόδιους διαχειριστές υπερκαλύπτουν το στόχο του 2030 στις ΑΠΕ, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει τεράστιο και στην αδειοδοτική “ουρά” περιμένουν δεκάδες γιγαβάτ.
Το γεγονός αυτό ώθησε συνδέσμους του χώρου, όπως ο ΣΠΕΦ, να ζητήσουν την παύση της αδειοδότησης για νέα έργα ώστε να αποφευχθεί μια επιζήμια υπερθέρμανση της αγοράς.
Ο ΣΠΕΦ ζήτησε οι παραπανίσιες άδειες να μπορούν να αλλάξουν από φωτοβολταϊκά σε αποθήκευση ενέργειας, ώστε και οι επενδυτές να βρουν διέξοδο και το δίκτυο να ενισχυθεί όπως χρειάζεται.
Κρίσιμος ο ρόλος της αποθήκευσης
Κοινός τόπος είναι ότι στο εξής θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποθήκευση προκειμένου οι μαζικές ποσότητες ηλεκτρισμού που παράγουν τα φωτοβολταϊκά το μεσημέρι να μπορούν να “απλωθούν” σε όλο το 24ωρο αντί να πηγαίνουν χαμένες, καθώς εκείνες τις ώρες υπερκαλύπτουν τη ζήτηση.
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΑΕΥ δύο διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες και αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του τρίτου, με τη συνολική προσφερόμενη ισχύ και στις τρεις διαδικασίες να φτάνει τα 900 MW.
Τα έργα των πρώτων δύο διαγωνισμών βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της τελικής αδειοδότησης ή κατασκευής με σφιχτά χρονοδιαγράμματα ώστε να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του 2025.