Τετάρτη, 28 Αυγ.
33oC Αθήνα

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η κατρακύλα στις τιμές με το βλέμμα στην πολιτική κατάσταση στη Λιβύη

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η κατρακύλα στις τιμές με το βλέμμα στην πολιτική κατάσταση στη Λιβύη

Υποχώρηση άνω του 1% σημειώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (28.08.2024) λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας για την κινεζική ζήτηση και των αυξημένων κινδύνων μιας ευρύτερης επιβράδυνσης, αν και η πτώση περιορίζεται από τις πιθανές απώλειες προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου έχασαν πάνω από 2% την Τρίτη (27.8.2024), έχοντας κερδίσει 7% τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent σημειώνουν πτώση 1,15 δολάρια ή 1,45% στα 78,40 δολάρια το βαρέλι ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχωρούν κατά 1,20 δολάρια ή 1,6% στα 74,33 δολάρια.

«Οι κίνδυνοι προσφοράς στη Λιβύη έχουν έρθει στο προσκήνιο, αλλά οι συμμετέχοντες στην αγορά φαίνονται αισιόδοξοι… η ζήτηση στην Κίνα παραμένει αδύναμη και η αναμενόμενη ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου δεν έχει ακόμη δείξει αξιόπιστα σημάδια πως έχει ξεκινήσει», ανέφερε σε σημείωμά του ο αναλυτής της Barclays Amarpreet Singh, σύμφωνα με το Reuters.

Ενώ η μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμων την περασμένη εβδομάδα στήριξε τις τιμές, η πιθανή απώλεια της παραγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη και η πιθανή επέκταση της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας ώστε να συμπεριλάβει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ στο Λίβανο παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές πετρελαίου.

Αρκετές πετρελαιοπηγές σε ολόκληρη τη Λιβύη έχουν σταματήσει την παραγωγή, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ αντίπαλων κυβερνητικών παρατάξεων για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πετρελαϊκών εσόδων. Η διαμάχη θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα (bpd).

Δεν έχει υπάρξει ακόμη επιβεβαίωση για οποιοδήποτε κλείσιμο από την κυβέρνηση ή από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC), η οποία είναι υπεύθυνη για τους πετρελαϊκούς πόρους.

Στη Μέση Ανατολή, οι μάχες συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς, χωρίς ακόμη να υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένη πρόοδο στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στο Κάιρο.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ πλήττονταν εκατέρωθεν με ρουκέτες και πυραύλους στα σύνορα του Λιβάνου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,407 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου που επικαλέστηκαν πηγές της αγοράς την Τρίτη. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,863 εκατ. βαρέλια και τα αποστάγματα μειώθηκαν κατά 1,405 εκατ. βαρέλια.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις