Περισσότερο έμμεσες παρά άμεσες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των δασμών 20% τους οποίους εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από την ΕΕ (μαζί και από την Ελλάδα) με …εξαίρεση τα αυτοκίνητα, στα οποία θα επιβάλλει ακόμη υψηλότερο δασμό (25%).
Δεν είναι ιδίως άμεσες οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, γιατί οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αποτελούν μόνο το 4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Συνεπώς μία πιθανή μείωση τους, καθώς θα γίνουν πιο ακριβές, θα έχει μία πολύ μικρή επίπτωση στη συνολική πορεία τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Θα είναι, όμως, προπαντός άμεσες οι επιπτώσεις, καθώς η ΕΕ, η οποία αποτελεί τη βασική αγορά στην οποία εξάγει η Ελλάδα, θα υποστεί πολύ αρνητικές συνέπειες από τους δασμούς.
Όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) να την βλέπει κοντά στο 0,5%.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνα της ΕΙΒ, η οποία δημοσιεύτηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα ανέφερε πως «η ταυτόχρονη αύξηση των δασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, το Μεξικό και τον Καναδά οδηγεί σε σωρευτική μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,2 έως 0,63 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το βασικό σενάριο έως το τέλος του 2026.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πλειονότητα (60% έως 75%) της μείωσης του ΑΕΠ της ΕΕ αποδίδεται στον άμεσο αντίκτυπο των δασμών στις εξαγωγές της ΕΕ, ενώ η δευτερογενής επίδραση από το σοκ στους εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο».
Σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, oι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο μεγαλύτερος προορισμός για τα αγαθά που εξάγονται από την ΕΕ το 2024 με μερίδιο 20,6%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εξαγωγές αξίας 503 δισ. ευρώ ετησίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο (13,2% του συνόλου της ΕΕ), ακολουθούμενο από την Κίνα (8,3%). Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών στην ΕΕ το 2024 με μερίδιο 20,1%. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (12,9%) ακολουθούσαν σε κάποια απόσταση.
Μεταξύ 2023 και 2024, μεταξύ των κύριων εμπορικών εταίρων, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός αύξησης καταγράφηκε για τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (5,6%) και την Ιαπωνία (4,5%), ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα (-4,6%) και τη Νότια Κορέα (-2,7%) μειώθηκαν περισσότερο.
Τι δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ
Το ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, το παραδέχτηκε σήμερα (3.4.25) και ο ίδιος ο Υπουργός Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνοντας πως «οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμη να αποτυπωθούν στην ολότητά τους αν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές».
Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτό που είδαμε χθες δεν συνιστά μια στατική εικόνα αλλά μία δυναμική εικόνα. Και είναι δεδομένο πως οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία. Είναι επίσης δεδομένο πως η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις», κατέληξε ο κος Πιερρακάκης.