Παρασκευή, 23 Αυγ.
30oC Αθήνα

Πηγές ΥΠΕΝ για την Αστυπάλαια: Το τουριστικό χωριό δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση

Πηγές ΥΠΕΝ για την Αστυπάλαια: Το τουριστικό χωριό δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση

Σχετικά με δημοσίευμα για την «έγκριση τουριστικού χωριού στην Αστυπάλαια», πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) διευκρινίζουν ότι το εν λόγω εγχείρημα έλαβε προέγκριση και όχι έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν ένας επενδυτής καταθέτει ένα φάκελο με πληρότητα -με όσα ορίζονται για την προέγκριση- και υπάρχει θετική εισήγηση, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ δεν δικαιούται να αρνηθεί να το εξετάσει. Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά για την προέγκριση είναι πολύ συγκεκριμένα και ο νόμος 4447/16 τα προβλέπει για να υπάρχει μια πρώτη ενημέρωση της Πολιτείας για την πρόθεση ενός επενδυτή να κάνει μελέτες.

Για την αποφυγή πρόωρων συμπερασμάτων, επισημαίνεται ότι έπονται οι απαραίτητες μελέτες, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) με την αντίστοιχη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατόπιν εκ νέου εξέταση από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με τη ΣΜΠΕ, η έγκριση του project από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και στη συνέχεια ο έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για την Αστυπάλαια -όπως και για το 80% της Επικράτειας της χώρας- συντάσσεται Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο συν τοις άλλοις, θα εξετάσει συνολικά το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και χωρητικότητας τέτοιων επενδύσεων στο νησί, δεδομένο που τέθηκε και στον Δήμαρχο της Αστυπάλαιας, που εκλήθη στο ΚΕΥΠΟΘΑ για να συμμετέχει, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται ως διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το ΥΠΕΝ απαρέγκλιτα προασπίζεται το φυσικό και δομημένο Περιβάλλον, την ιστορία και τον χαρακτήρα κάθε γωνιάς της χώρας μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις