Παρασκευή, 30 Αυγ.
31oC Αθήνα

Πληθωρισμός: Ελαφριά επιτάχυνση της αύξησης τιμών στην Ελλάδα τον Αύγουστο 

Πληθωρισμός: Ελαφριά επιτάχυνση της αύξησης τιμών στην Ελλάδα τον Αύγουστο 

Νέα οριακή επιτάχυνση κατέγραψε ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, σε συνθήκες μάλιστα επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα «έτρεξε» με ρυθμό 3,1% από 3% τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο είχε αυξηθεί από το 2,5% του Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα στην Ευρωζώνη ο ρυθμός που αυξήθηκαν οι τιμές έπεσε στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι η μία από τις 5 χώρες όπου τον Αύγουστο καταγράφηκε επιτάχυνση, μαζί με Λετονία, Μάλτα, Σλοβενία και Φινλανδία.

Ο ελληνικός δείκτης των τροφίμων, τα οποία η Eurostat «μετρά» μαζί με αλκοόλ και καπνό, γνώρισε νέα επιτάχυνση από το 1,4% στο 1,8%.

Η ενέργεια γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 2,4% από 1,4% τον Ιούλιο.

Στα βιομηχανικά αγαθά οι αυξήσεις «έτρεξαν» με ρυθμό 1,3% από 0,9%. Στις υπηρεσίες, αν και ο Αύγουστος είναι ο μήνας κορύφωσης τουριστικής περιόδου, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,7% από 5%.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος εξαιρεί κατηγορίες προϊόντων με ευμετάβλητες τιμές, να υποχωρήσει σε ρυθμό 3,7% από 3,8%.

Από την άλλη, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης  διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο με τις υπηρεσίες να κατέχουν τα πρωτεία στον υψηλότερο ρυθμό, με 4,2%, έναντι 4% τον Ιούλιο, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και την ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις