Site icon NewsIT

Πληθωρισμός: Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα με ήπια άνοδο στα τρόφιμα

20.08.2024 | 13:41
Πληθωρισμός: Επιταχύνθηκε τον Ιούλιο στην Ελλάδα με ήπια άνοδο στα τρόφιμα

Top looking down at restaurant food spread on table.

Επιτάχυνση καταγράφηκε στον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού τον Ιούλιο στην Ελλάδα, σε 3% από 2,5% με ήπια άνοδο και στα τρόφιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat τα οποία επιβεβαιώνουν την προκαταρκτική ανακοίνωση της ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 2,6% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα. Στην Ελλάδα, καταγράφηκε και πάλι ήπια επιτάχυνση στην κατηγορία των τροφίμων (τα οποία η Eurostat τα «μετρά» μαζί με καπνό και αλκοόλ), από 1,3% στο 1,4%. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα καθαυτά, επιταχύνθηκαν σε 1,2% από 1%.

Μεγάλη διαφορά καταγράφηκε στον κλάδο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, από μείωση τιμών κατά 2,4% τον Ιούνιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση καταγράφηκε στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά σε ρυθμό 0,9% από 1,1% τον Ιούνιο, ενώ οι υπηρεσίες εξαιτίας και του τουρισμού επιταχύνθηκαν από ρυθμό 4,4% σε 5%.

Στην ευρωζώνη στις συνισταμένες του πληθωρισμού οι υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε ρυθμό 4% από 4,1% τον Ιούνιο, τα τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός διαμορφώθηκαν σε 2,3% από 2,4% η ενέργεια σε 1,3% από 0,2% και τα βιομηχανικά αγαθά σε 0,8% από 0,7%.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version