Site icon NewsIT

Πληθωρισμός: Κόλπος Ομάν, Κουρσκ και πανώλη στα αιγοπρόβατα κρίνουν το μέτωπο των τιμών το Σεπτέμβριο 

16.08.2024 | 06:15
Πληθωρισμός: Κόλπος Ομάν, Κουρσκ και πανώλη στα αιγοπρόβατα κρίνουν το μέτωπο των τιμών το Σεπτέμβριο 

Τρία «εκρηκτικά» συστατικά αφήνει το καλοκαίρι στο «κοκτέιλ» της πορείας του γενικού δείκτη τιμών (πληθωρισμός), το οποίο ενδέχεται να πιούμε ενδεχομένως από το επόμενο κιόλας μήνα, δηλαδή το Σεπτέμβριο.

Το πρώτο συστατικό του «κοκτέιλ» του πληθωρισμού από Σεπτέμβριο είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, το δεύτερο οι τιμές του πετρελαίου και το τρίτο οι τιμές του κρέατος.

Οι τιμές ηλεκτρικές ενέργειας συνεχίζουν να κρατιούνται σε υψηλό επίπεδο αφενός λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχει φέρει ο παρατεταμένος καύσωνας και αφετέρου λόγω της κλιμάκωσης του πολεμικού μετώπου Μόσχας – Κίεβου, μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο ρωσικό Κουρσκ.

Οι τιμές του πετρελαιου ενδέχεται να πάρουν και πάλι την ανηφόρα ειδικά σε περίπτωση αποκλεισμού του κόλπου του Ομάν από το Ιράν, στα πλαίσια μίας πανθομολογούμενης αντεπίθεσής της Τεχεράνης κατά του Τελ Αβίβ.

Οι τιμές του χοιρινού και του μοσχαρίσιου κρέατος μπορεί να ανέβουν το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί – όπως όλα δείχνουν – η καραντίνα στα αιγοπρόβατα με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανώλης.

Όπως ανέφερε χθες το newsit.gr «σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ένα σενάριο στο οποίο το Σεπτέμβριο θα δούμε αντίστοιχες ή ελαφρώς μειωμένες τιμές λιανικής. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό, αλλά η μετακύλισή της στην εγχώρια αγορά γίνεται με καθυστέρηση ενός μήνα, άρα θα συμπέσει με τη φθινοπωρινή περίοδο και την πτώση της ζήτησης που συνήθως επιφέρει.

Πρόκειται, δηλαδή, για αντίρροπες δυνάμεις που θα δούμε στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς η μειωμένη ζήτηση θα επιτρέψει στις ΑΠΕ να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών και θα περιορίσει την λειτουργία των ακριβών συμβατικών μονάδων.

Το ερώτημα είναι αν οι τιμές θα επιστρέψουν τελικά στα χαμηλά επίπεδα της άνοιξης ή αν θα έχουμε μια πιο μόνιμη ανατίμηση ενόψει του χειμώνα.

Όλα αυτά ενώ η γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με προηγούμενους μήνες και αποτελεί τον βασικό παράγοντα που έχει στείλει ψηλά τις τιμές του αερίου, από τις οποίες εξαρτώνται και οι αντίστοιχες του ρεύματος».

Ο λόγος για το πολεμικό μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας, το οποίο έχει ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο μετά την ουκρανική εισβολή στο ρωσικό Κουρσκ. Ενδεχόμενη ζημιά στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου πχ από από τις αψιμαχίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμα και να παγώσει τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, ανεβάζοντας τις τιμές του, αλλά και τις τιμές του ηλεκτρικού.

Μέρος της διεθνούς γεωπολιτικής αστάθειας είναι, φυσικά, και η Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα το μέτωπο Ιράν – Ισραήλ, με την κλιμάκωση του οποίου να θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Ενδεχόμενος αποκλεισμός του κόλπου του Ομάν από το Ιράν, από όπου διακινείται το 1/5 της διεθνούς πετρελαιοπαραγωγής θα μπορούσε να φέρει εκτίναξη των τιμών – και – του πετρελαίου.

Οι τιμές του κρέατος από χοιρινό και μοσχάρι είναι πολύ πιθανόν να πάρουν την ανηφόρα, εφόσον συνεχισθεί η καραντίνα στα αιγοπρόβατα προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της πανώλης η οποία έχει εκδηλωθεί από τα τέλη του Ιουλίου 2024.

Η αύξηση των τιμών του χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος κατά 5% – 10% θεωρείται από παράγοντες της αγοράς ως το πιο σίγουρο σενάριο, μετά τον αποκλεισμό των αρνιών και των κατσικιών από το τραπέζι των Ελλήνων καταναλωτών κατά το περασμένο δεκαπενθήμερο (μαζί και το Δεκαπενταύγουστο). 

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version