Site icon NewsIT

Πληθωρισμός: Νέα επιτάχυνση τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ήπια άνοδος και στα τρόφιμα

31.07.2024 | 12:33
Πληθωρισμός: Νέα επιτάχυνση τον Ιούλιο στην Ελλάδα, ήπια άνοδος και στα τρόφιμα

Most common allergens food shot from above. The composition includes fish, crustaceans mussels, peanut, eggs, milk soy products, bee pollen, nuts, wheat and derivates and sesame. High resolution 42Mp studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Νέα επιτάχυνση σημείωσε ο ρυθμός του πληθωρισμού τον Ιούλιο στην Ελλάδα, σε 3% από 2,5% με ήπια άνοδο και στα τρόφιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 2,6% ετησίως, ελαφρώς υψηλότερα από το 2,5% του περασμένου μήνα. Η εκτίμηση των αναλυτών έκανε λόγο για μείωση στο 2,4%. Στην Ελλάδα, καταγράφηκε και πάλι ήπια επιτάχυνση στην κατηγορία των τροφίμων (τα οποία η Eurostat τα «μετρά» μαζί με καπνό και αλκοόλ), από 1,4% στο 1,5%.

Μεγάλη διαφορά καταγράφηκε στον κλάδο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, από μείωση τιμών κατά 2,4% τον Ιούνιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Ιούλιο.

Επιβράδυνση καταγράφηκε στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά σε ρυθμό 0,9% από 1,1% τον Ιούνιο, ενώ οι υπηρεσίες εξαιτίας και του τουρισμού επιταχύνθηκα από ρυθμό 4,4% σε 5%.

Στην ευρωζώνη στις συνισταμένες του πληθωρισμού οι υπηρεσίες διαμορφώθηκαν σε ρυθμό 4% από 4,1% τον Ιούνιο, τα τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός διαμορφώθηκαν σε 2,3% από 2,4% η ενέργεια σε 1,3% από 0,2% και τα βιομηχανικά αγαθά σε 0,8% από 0,7%.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version