Μακρο-οικονομία

Πληθωρισμός: Νέα επιτάχυνση τον Μάρτιο στην Ελλάδα – «Φρένο» στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ήπια επιτάχυνση του πληθωρισμού σημειώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, αν και στον κλάδο των τροφίμων η υπηρεσία κατέγραψε επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών.

Ο γενικός πληθωρισμός στην χώρα επιταχύνθηκε στο 3,4% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τροφίμων υποχώρησε στο 4,8% από 5,8%.

Ας σημειωθεί, ωστόσο, πως η Eurostat «μετρά» τις τιμές των τροφίμων σε κοινή κατηγορία με το αλκοόλ και τον καπνό, και ειδικότερα στοιχεία αποκλειστικά των τροφίμων δεν είναι επί της παρούσης διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Στα βιομηχανικά αγαθά ο ρυθμός επιταχύνθηκε ελαφρά στο 2,1% από 1,7% και ο ρυθμός μείωσης των τιμών της ενέργειας περιορίστηκε στο -1% από -2,8%. Επιπλέον και στις υπηρεσίες σημειώθηκε επιτάχυνση σε ρυθμό 3,9% από 3,5%.

Τέλος, σημειώνεται πως και ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε επιτάχυνση στο 3,4% από 3% τον Φεβρουάριο.

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στον αντίποδα του ελληνικού γενικού δείκτη, ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο του 2024, από 2,6% τον Φεβρουάριο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό στο 4%, σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Καφούνης (ΕΣΕΕ): Θα διεκδικήσουμε δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση ενάντια στον κινέζικο ανταγωνισμό
Ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες τρίτων χωρών είναι μια εντεινόμενη απειλή, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Καφούνης (ΕΣΕΕ): Θα διεκδικήσουμε δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση ενάντια στον κινέζικο ανταγωνισμό