Μακρο-οικονομία

Πληθωρισμός: Οριακή επιτάχυνση στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Πάτησαν φρένο οι τιμές των τροφίμων, γκάζι οι υπηρεσίες

Οριακή επιτάχυνση κατέγραψε ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, αν και με αισθητή επιβράδυνση στις αυξήσεις τιμών των τροφίμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο επιταχύνθηκε σε ρυθμό 3,2% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο δείκτης των τροφίμων, μαζί με αλκοόλ και καπνό όπως κατηγοριοποιείται από την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, πάτησε φρένο σε ρυθμό 1,5% από 2,9%.

Οι τιμές της ενέργειας, επίσης, μειώθηκαν περισσότερο καθώς από αρνητικό ρυθμό -0,8% τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά -1,6%. Οριακή επιβράδυνση καταγράφηκε και στα βιομηχανικά αγαθά όπου από ρυθμό 1,8% αυξήθηκαν με 1,7% τον Οκτώβριο.

Στον αντίποδα, βασικός συντελεστής της ανόδου του γενικού δείκτη ήταν οι υπηρεσίες. Από αύξηση τιμών κατά 4,4% τον Σεπτέμβριο, επιτάχυναν σε ρυθμό 5,5% τον Οκτώβριο, καθώς ακόμα καταγράφονται τα «απόνερα» της τουριστικής περιόδου όπου αυξάνουν ραγδαία την ζήτηση. 

Ταχύτερες οι αυξήσεις και στην Ευρώπη

Πιο γρήγορα κινήθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο καθώς επιταχύνθηκε σε 2% από 1,7% τον Σεπτέμβριο.

Και στην Ευρωζώνη οι υπηρεσίες είχαν τον Οκτώβριο τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (3,9%, σταθερό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο) και την ενέργεια (-4,6%, έναντι -6,1% τον Σεπτέμβριο).

Το μεγαλύτερο πληθωρισμό από όλα τα κράτη μέλη σημείωσαν το Βέλγιο με 4,7%, και η Εσθονία με 4,5%. Από τις μεγαλύτερες οικονομίες η Γερμανία κυμάνθηκε σε ποσοστό 2,4% και η Γαλλία σε 1,5% με την Ιταλία να ακολουθεί με πληθωρισμό 1%.

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025
Τη συζήτηση για ένα κρατικό στεγαστικό «κουμπαρά» άνοιξε η χρήση των εισπράξεων από το διπλάσιο ΕΝΦΙΑ από τα κλειστά τραπεζικά ακίνητα για κοινωνικές δράσης στήριξης της στέγης
Ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο για τη στέγαση προτείνει η Ζαχαράκη – Ο σχεδιασμός και τα σενάρια για το 2025