Site icon NewsIT
07:07 | 29.04.25

Ποια είναι η επόμενη ημέρα του ελληνικού σιδηροδρόμου

Γραμμές τρένου

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ναταλία Καπάρη

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο - Οι στόχοι της κυβέρνησης

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο σχέδιο για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.

Δημιουργείται για πρώτη φορά Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, το οποίο θα επιτηρεί όλο τους σιδηρόδρομους σε 24ωρη βάση, με άμεση δυνατότητα παρέμβασης σε έκτακτα περιστατικά. Το Κέντρο στελεχώνεται από εποπτικές αρχές, εκπροσώπους των σιδηροδρομικών εταιρειών, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr, που επιτρέπει στο κοινό την παρακολούθηση των δρομολογίων σε πραγματικό χρόνο. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης γνωστοποίησε ακόμη ότι με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS (Hellenic Positioning System). Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προσφέροντας υπηρεσίες προσδιορισμού θέσης με υψηλή ακρίβεια, αξιοποιώντας τα δορυφορικά συστήματα GPS, GLONASS, GALILEO και BEIDOU..

Σημαντική έμφαση δίνεται και στην οπτική επιτήρηση, με την υποχρεωτική τοποθέτηση καμερών σε καμπίνες μηχανοδηγών, σταθμούς και κρίσιμες υποδομές, ενώ κάθε εντολή και παραβίαση θα καταγράφεται ψηφιακά μέσω real-time alert συστήματος.

Στο πλαίσιο του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, προχωρά και η σταδιακή ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών (ETCS) στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Το σύστημα αυτόματος πέδησης αποτρέπει τις μετωπικές συγκρούσεις, όπως εκείνη που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, και υπολογίζει συνεχώς τη μέγιστη ασφαλή ταχύτητα για κάθε αμαξοστοιχία. Αν και το ETCS λειτουργεί πλήρως μόνο στο 14% των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων, η ΕΕ έχει θέσει υποχρεωτική τη συνολική εφαρμογή του μέχρι το 2030.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, θεσπίζονται αυστηρότερες διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης, στα πρότυπα του ΓΕΑ, με ψυχομετρικές και ιατρικές δοκιμασίες υψηλών προδιαγραφών. Επανέρχεται επίσης ο θεσμός του Προϊσταμένου Αμαξοστοιχίας σε δρομολόγια υψηλών ταχυτήτων, ενισχύοντας τον έλεγχο εντός του συρμού.

Ο ΟΣΕ αποκτά νέο εταιρικό καθεστώς με την ίδρυση της «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.», εξασφαλίζοντας ανεξάρτητη διοίκηση και μεγαλύτερη ευελιξία στις προσλήψεις και τις προμήθειες. Παράλληλα, αναδιοργανώνεται η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με νέα Μονάδα Επιθεωρητών και συστήνεται ενιαίο σχέδιο διαχείρισης σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, o νέος οργανισμός, ο οποίος θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, θα λειτουργήσει με το μοντέλο της ΔΕΗ. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, η συγκεκριμένη επιλογή δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, αλλά στοχεύει στην αποτελεσματική λειτουργία του, ενισχύοντας την εκπαίδευση και την αξιολόγηση του προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου διευκρινίστηκε ότι η νέα εταιρεία «Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Α.Ε.» θα διοικείται από ανεξάρτητο Διοικητικό Συμβούλιο, με ευελιξία στη διαχείριση προσλήψεων, μισθών και αξιολογήσεων. Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε ότι για τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη (διευθύνων σύμβουλος, γενικός διευθυντής, διευθυντές και υποδιευθυντές), προβλέπεται νέο σύστημα αμοιβών, ανεξάρτητο από το Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, ώστε να προσελκυθούν στελέχη υψηλής εμπειρίας, ακόμη και από το εξωτερικό.

Παράλληλα, οι υποδομές πρέπει να εκσυγχρονιστούν, με τα έργα αποκατάστασης να βρίσκονται σε εξέλιξη και να έχουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράφηκαν συμβάσεις για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ολοκλήρωση των έργων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, αναμένεται να δώσει νέα πνοή στον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθιστώντας τον ικανό να ανταγωνίζεται τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version