Μακρο-οικονομία

Ποιος τομέας ακινήτων απογειώνεται στην Ευρώπη – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Ο όρος "Living Sector" αναφέρεται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε κατοικίες για φοιτητές, για ηλικιωμένους, καθώς και οι κοινόχρηστες κατοικίες

Σε μια εποχή που οι ανάγκες στέγασης και διαβίωσης μεταβάλλονται ραγδαία, η νέα μελέτη της Cushman & Wakefield για τον τομέα των Ακινήτων Διαβίωσης επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν ήδη οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές διεθνώς.

Τα ακίνητα διαβίωσης δεν αποτελούν απλώς μια ανερχόμενη τάση αλλά έναν τομέα με στρατηγική σημασία και σταθερά αυξανόμενη παρουσία στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ο όρος “Living Sector” αναφέρεται σε έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της αγοράς ακινήτων, ο οποίος περιλαμβάνει ποικίλες μορφές κατοικίας που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες διαμονής. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα (Build-to-Rent – BTR), οι κατοικίες για φοιτητές, οι κατοικίες για ηλικιωμένους (senior living), οι κατοικίες με ευέλικτη διαμονή (flex living), καθώς και οι κοινόχρηστες κατοικίες (co-living). Πρόκειται για έναν τομέα που εξελίσσεται με στόχο την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων, προσφέροντας σύγχρονες, ποιοτικές και ευέλικτες λύσεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν επενδυτικοί φορείς που διαχειρίζονται περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ σε εμπορικά ακίνητα. Περίπου το 60% έχει διαθέσει ήδη τουλάχιστον το 20% του χαρτοφυλακίου του στα Ακίνητα Διαβίωσης, ενώ σχεδόν το 80% σχεδιάζει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο την επόμενη πενταετία.

Δύο είναι οι κυρίαρχες υποκατηγορίες του τομέα – ο Τομέας Ιδιωτικής Μίσθωσης και οι Φοιτητικές Εστίες. Οι φοιτητικές κατοικίες, ειδικά, ξεχωρίζουν ως ένας από τους πιο υποσχόμενους επενδυτικούς προορισμούς για την επόμενη τριετία, λόγω της σταθερής ζήτησης και των ευνοϊκών συνθηκών απόδοσης.

Οι βασικές γεωγραφικές αγορές ενδιαφέροντος για το 2025 παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Γερμανία, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα οι εταιρείες που ασχολείται μέχρι στιγμής με τις φοιτητικές εστίες είναι η Premia.  Συγκεκριμένα, θα δημιουργήσει δύο νέες φοιτητικές εστίες στην Ξάνθη, μία στη Λάρισα, μία στον Βόλο και μία στη Ρόδο. Στόχος της είναι να φτάσει στις 500 κλίνες.

Ιδιαίτερα δραστήρια είναι και η ισραηλινών συμφερόντων Zoia, έχοντας δραστηριοποιηθεί σε διάφορες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων, από φοιτητικές κατοικίες μέχρι πολυτελή διαμερίσματα που εκμισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η εταιρεία έχει αναπτύξει δύο ακίνητα για φοιτητές, στις περιοχές του Ζωγράφου και της Καλλιθέας. Μερίδιο της ανερχόμενης αγοράς διεκδικεί και η Prodea, που έχει τοποθετηθεί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση του αριθμού των ξένων φοιτητών, η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής υποδομής και η σχετικά χαμηλή τιμή γης στην Ελλάδα δημιουργούν ένα ευνοϊκό έδαφος για επενδυτικές κινήσεις.

Παράλληλα, η έρευνα καταγράφει ως κυριότερη πρόκληση την αναντιστοιχία τιμών ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές, η οποία φρενάρει τη δυναμική της αγοράς. Παρόλα αυτά, η αισιοδοξία κυριαρχεί – το 73% των επενδυτών τοποθετεί τη βιωσιμότητα ως βασική επενδυτική προτεραιότητα, ενώ το 52% είναι πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για ακίνητα που πληρούν περιβαλλοντικά πρότυπα. Ταυτόχρονα, το ίδιο ποσοστό αναμένει μείωση των αποδόσεων, γεγονός που δείχνει ότι το κριτήριο της σταθερότητας υπερισχύει του καθαρού κέρδους.

Η βιώσιμη διαβίωση εξελίσσεται σε θεμελιώδη πυλώνα της επενδυτικής στρατηγικής, και η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία. Με σωστό σχεδιασμό, θεσμική σταθερότητα και ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων, μπορεί να βρεθεί στο κέντρο της συζήτησης και όχι στο περιθώριο. Ο τομέας των Ακινήτων Διαβίωσης δεν είναι πια το αύριο – είναι το σήμερα της ευρωπαϊκής κτηματαγοράς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα