Πέμπτη, 22 Αυγ.
34oC Αθήνα

Πώς η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών κρατών

Πώς η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών κρατών

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταστρώνουν αυτή την περίοδο τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), τα οποία στη συνέχεια υποβάλουν στην Κομισιόν ως οδικούς χάρτες για το 2030 και ακόμα παραπέρα. Εντούτοις, η κλιματική αλλαγή απειλεί σημαντικά τους στόχους και τις παραδοχές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Ενδεικτικό παράδειγμα για την απειλή των εθνικών σχεδίων ενέργειας από την κλιματική αλλαγή αποτελεί το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η έντονη ξηρασία έχει περιορίσει φέτος κατά 70% τα αποθέματα ύδατος στα υδροηλεκτρικά της Σικελίας και του Αμπρούτσο, απομειώνοντας έτσι τη διαθέσιμη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Το φαινόμενο αμφισβητεί με αυτόν τον τρόπο το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής στις 47,5 TWh το 2025 από 38,2 TWh το 2023. Αν στην πράξη οι ποσότητες είναι χαμηλότερες, τότε πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές, πράγμα αρκετά δύσκολο.

Ένα ακόμη πολύ ενδεικτικό παράδειγμα είναι η θερμοκρασία του νερού στα ευρωπαϊκά ποτάμια. Οι πυρηνικοί σταθμοί, όπως της Γαλλίας, ενίοτε αναγκάζονται να μειώσουν ή να διακόψουν τη λειτουργία τους, διότι βασίζονται σε αυτό το νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων. Όταν η θερμοκρασία του ανεβαίνει πέραν του επιτρεπτού, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση.

Πέρα από το σκέλος της παραγωγής, υπάρχει και η προφανής επίδραση του καύσωνα στη ζήτηση για ηλεκτρισμό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε κλιματισμό.

Οι εθνικές αρχές είναι δύσκολο να υπολογίσουν την ακριβή επίδραση της κλιματικής αλλαγής και οι σχετικές παραδοχές για τα επόμενα χρόνια μπορεί στην πράξη να αναθεωρηθούν προς τα επάνω αν λάβουμε υπόψη το παράδειγμα της φετινής χρονιάς που είναι η πιο θερμή ιστορικά.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κλιματική αλλαγή έχει περιπλέξει τον ενεργειακό σχεδιασμό. Αυτό γίνεται ακόμα πιο αισθητό καθώς μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο ανανεώσιμες πηγές που είναι στοχαστικές, δηλαδή δεν έχουν ένα σταθερό προφίλ παραγωγής.

Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις, οι διαχειριστές του δικτύου και οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής είναι αντιμέτωπες με ένα δυσεπίλυτο γρίφο που καλούνται να λύσουν. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις