Μακρο-οικονομία

Πώς τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης για τη στεγαστική κρίση ευνοεί την Ελλάδα

Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να απαγορεύσει την αγορά ακινήτων από μη Ευρωπαίους επενδυτές, εφόσον εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα μας. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί απάντηση στη σοβαρή στεγαστική κρίση που πλήττει την Ισπανία. Παράλληλα, το ενδιαφέρον για την απόκτηση Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι η Ισπανία θα έχει καταργήσει το αντίστοιχο πρόγραμμα έως τον Απρίλιο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει ακόμη περισσότερους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να στραφούν προς τη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι το κατώτερο όριο επένδυσης για την απόκτηση Χρυσής Βίζας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί στα 800.000 ευρώ, το ποσό αυτό παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τιμές των ακινήτων που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς εταιρείας real estate Astons που αποκαλύπτει ποιες περιοχές της Ελλάδας παρέχουν τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες βάσει ετήσιων αυξήσεων τιμών έως και 28%, ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά. Την ώρα που υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον από τους ξένους για τα εμπορικά ακίνητα για το οποίο η ελάχιστη επένδυση είναι 250.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται το ακίνητο στη χώρα.

Τους τελευταίους 12 μήνες, παρατηρήθηκε ισχυρότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με τον Πειραιά να σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση. Η περιοχή του Πειραιά κατέγραψε επίσης το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης από επενδυτές της Golden Visa, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Συγκεκριμένα, από το γ’ τρίμηνο του 2023 έως το γ’ τρίμηνο του 2024, η μέση τιμή των ακινήτων στον Πειραιά αυξήθηκε κατά 27,8%, φτάνοντας από τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα 2.556 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για ένα ακίνητο μέσου μεγέθους 120 τ.μ., αυτό μεταφράζεται σε κόστος 306.720 ευρώ. Ωστόσο, ο Πειραιάς ανήκει στη Ζώνη Α, με ελάχιστη απαίτηση επένδυσης 800.000 ευρώ, κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές κατά την αναζήτηση ευκαιριών.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Νομός Καβάλας παρουσίασε ετήσια αύξηση 20,9% στις τιμές ακινήτων, από 1.348 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το 2023 σε 1.630 ευρώ το 2024. Αυτό ανεβάζει το κόστος ενός μέσου ακινήτου 120 τ.μ. στα 195.600 ευρώ. Στη Ζώνη Β, όπου υπάγεται η Καβάλα, η ελάχιστη επένδυση ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

Παρόμοια αυξητική τάση καταγράφηκε και σε άλλες περιοχές, όπως ο Νομός Χίου (+20,6%), οι Σποράδες (+19,9%), τα Γρεβενά (+17,5%), η Λακωνία (+14,6%), η Χαλκιδική (+14%), η Μεσσηνία (+13,4%), η Αχαΐα (+13,2%) και η Ζάκυνθος (+11,5%). Αυτές οι περιοχές συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο συνεχίζουν να ψηφίζουν Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της Elxis., με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται
στην κατηγορία ακινήτων της τάξεως των 270.000 έως 400.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα στο συγκεκριμένο εύρος τιμών, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη δεξαμενή πελατών στην Δυτική Ευρώπη, που επιλέγει να αποκτήσει εξοχικό στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί προτιμούν μια τέτοια επένδυση, από το να κρατούν τα χρήματά τους σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Έτσι και οι κατασκευαστές εξοχικών προσαρμόζουν τις νέες κατοικίες, με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αυξάνεται το κόστος και να παραμένει εντός του εύρους αυτού.

Αυτό γίνεται κυρίως με την μείωση των διαθέσιμων επιφανειών. Όπως σημειώνει η Elxis, πριν από 20 χρόνια, ένα τυπικό εξοχικό δύο υπνοδωματίων προσέφερε 90 – 95 τ.μ. χώρων κυρίας χρήσης. Φέτος, το ίδιο νεόδμητο και πλήρως ανεξάρτητο σπίτι με πισίνα, διατίθεται με επιφάνεια 70 τ.μ., μειώνοντας π.χ. την επιφάνεια των υπνοδωματίων και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Μάλιστα, πολλές νέες κατοικίες διαθέτουν ακόμα κι εξωτερική κουζίνα, αλλά και πέργκολα και μπάρμπεκιου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σπίτια αυτά χρησιμοποιούνται περισσότερο το καλοκαίρι, που ούτως ή άλλως, μεγάλο μέρος του χρόνου το περνά κανείς στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας, καταλήγει η ανάλυση της εταιρείας

Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα