Site icon NewsIT

Πόσο δυσκολεύονται οι Έλληνες να νοικιάσουν σπίτι

15.10.2024 | 08:30
Πόσο δυσκολεύονται οι Έλληνες να νοικιάσουν σπίτι

Η στεγαστική κρίση έχει εξελιχθεί στον απόλυτο εφιάλτη για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα και όχι μόνο, πλήττοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα και ακόμα περισσότερο τους ενοικιαστές, που δυσκολεύονται να νοικιάσουν σπίτι το ποσοστό των οποίων αυξάνεται σταδιακά, λόγω της επισφάλειας της δεκαπενταετούς κρίσης.

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία ένας στους τέσσερις ενοικιαστές αδυνατεί να νοικιάσει σπίτι στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η Eurostat, για το 2023, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες και συγκεκριμένα σε ποσοστό 26,1% δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν δυσκολία για να ενοικιάσουν κατοικία, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (44,6%) που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα αυτό.

Συγκεκριμένα, για τους Έλληνες ηλικίας 55 – 64 ετών το ποσοστό που δυσκολεύονται φθάνει το 31%, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στα 12,8%. Αναλύοντας περαιτέρω, για τους Έλληνες ηλικίας 65 ετών και άνω, το ποσοστό που αναφέρει δυσκολίες να ανταποκριθεί στο στεγαστικό κόστος φτάνει το 38,9%, σε σύγκριση με το πολύ χαμηλότερο ποσοστό 6,7% που παρατηρείται στην ΕΕ.

Επιπλέον, και οι ηλικιακές ομάδες 16 – 29 ετών σε ποσοστό 26,4% δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα ενοίκια, όταν στην Ευρώπη η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη, καθώς οι νέοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ποσοστό μόλις 14,8%.

Για τις ηλικίες 30-54 ετών εμφανίζει, στο 22,7% των Ελλήνων δυσκολεύονται σημαντικά να νοικιάσουν σπίτια. Το πρόβλημα των ενοικίων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς ο αριθμός των κατοικιών μειώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται και οι τιμές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των αγγελιών της Χρυσής Ευκαιρίας, η προσφορά διαμερισμάτων έως 80 τ.μ. μειώθηκε κατά 15,5% σε 8.640, με αποτέλεσμα η μέση ζητούμενη τιμή να αυξηθεί σε 10,3 ευρώ/τ.μ., που αποτελεί ετήσια μεταβολή κατά 8,7%.

Αντίστοιχα, στην κατηγορία των διαμερισμάτων από 81 έως 120 τ.μ., τα διαθέσιμα διαμερίσματα μειώθηκαν κατά 21,1% σε 3.105 (από 3.937 που ήταν πέρσι), κάτι που ώθησε τα ενοίκια σε ετήσια άνοδο κατά 10,1% σε 9,2 ευρώ. Μεγάλη πτώση του αποθέματος υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα προς ενοικίαση διαμερίσματα έχουν μειωθεί κατά 34,6%, από 3.319 πέρσι, σε 2.169 φέτος.

Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στην κατηγορία των ακινήτων 81-120 τ.μ., όπου τα διαθέσιμα ακίνητα δεν ξεπερνούν τα 524, από 850 πέρσι, μια πτώση κατά 38,4%. Έτσι, το μέσο ζητούμενο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 13,6% σε 7,18 ευρώ/τ.μ.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι χώρες εμφανίζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις δυσκολίες στέγασης που βιώνουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Δανία, η Φινλανδία και η Γαλλία, με ποσοστά που φθάνουν το 18,4%, 17,5% και 17,1% αντίστοιχα.

Αυτά τα ποσοστά υποδεικνύουν ότι σχεδόν 1 στους 5 πολίτες αυτών των χωρών βιώνει προβλήματα που σχετίζονται με την κατάλληλη στέγαση, όπως η αδυναμία να πληρώσουν ενοίκιο ή να διατηρήσουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.

Αντίθετα, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά δυσκολιών στέγασης περιλαμβάνουν την Πολωνία, την Ιταλία και την Ουγγαρία, με ποσοστά 1,9%, 2,0% και 2,1% αντίστοιχα. Αυτές οι χώρες δείχνουν μια καλύτερη εικόνα όσον αφορά την πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση για τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version