Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Προστέθηκαν 109 MW ΑΠΕ τον Απρίλιο – Μεγαλώνει διαρκώς το έλλειμμα του κρατικού λογαριασμού που τις πληρώνει

Προστέθηκαν 109 MW ΑΠΕ τον Απρίλιο – Μεγαλώνει διαρκώς το έλλειμμα του κρατικού λογαριασμού που τις πληρώνει

Η Ελλάδα εγκατέστησε 109 MW νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) τον Απρίλιο, με τη μερίδα του λέοντος (94 MW) να αφορά τα φωτοβολταϊκά.

Πλέον λειτουργούν συνολικά 12.145 MW μονάδων ΑΠΕ στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 6.287 είναι φωτοβολταϊκά, 4.936 αιολικά, 286 μικρά υδροηλεκτρικά, 128 βιοαέριο-βιομάζα και 128 μονάδες συμπαραγωγής.

Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, τα νέα δεν είναι καλά στο οικονομικό σκέλος. Και αυτό επειδή ο ειδικός λογαριασμός που τηρεί ο ΔΑΠΕΕΠ (ΕΛΑΠΕ) μέσω του οποίου πληρώνει τους παραγωγούς γίνεται ολοένα και πιο ελλειμματικός μήνα με το μήνα.

Ενδεικτικό είναι ότι το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ Επικρατείας μεγεθύνθηκε τον Απρίλιο κατά 68 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας έτσι σωρευτικά τα -198 εκατ. ευρώ.

Ως βασική αιτία για το πρόβλημα αναδεικνύεται η νέα εικόνα που επικρατεί στην αγορά χονδρικής κατά τους εαρινούς μήνες, καθώς παρατηρήθηκαν πολλές ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές που πλήττουν τα έσοδα του λογαριασμού.

Πηγές της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους, αν και στο εξής τα πράγματα αναμένεται να βελτιωθούν, καθώς ο πρώιμος καύσωνας έδωσε τέλος στις χαμηλές τιμές και προβλέπεται να ενισχύσει τα έσοδα.

Επίσης, στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθεί η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, αφού συνιστούν βασικό έσοδο του ΕΛΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του συνδέσμου αιολικών ΕΛΕΤΑΕΝ, η υφυπουργός ΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου έστειλε μήνυμα στήριξης στον κλάδο της πράσινης ενέργειας:

«Δεν θα αφήσουμε τις μηδενικές και αρνητικές τιμές στο Χρηματιστήριο και τις περικοπές να υπονομεύσουν το μέλλον του κλάδου που ταυτίζεται με το “πράσινο” μέλλον της χώρας», τόνισε.

Πέραν των παραπάνω, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ειδική τιμή αγοράς με την οποία αμείβονται οι ΑΠΕ ήταν τον Απρίλιο στα 60,8 ευρώ/MWh για τα αιολικά και 33 ευρώ για τα φωτοβολταϊκά, έναντι μιας τιμής χονδρικής 60,1 ευρώ.

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις