Site icon NewsIT

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην αύξηση τιμών αγροτικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο 2024

26.06.2024 | 16:26
Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην αύξηση τιμών αγροτικών προϊόντων στο πρώτο τρίμηνο 2024

Αγροτικές εργασίες σε χωράφι στο νομό Λάρισας. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Την μεγαλύτερη αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα σημείωσε η Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Συγκεκριμένα, οι τιμές των εκροών αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα αυξήθηκαν με ρυθμό 20%, με μόνο άλλες 4 χώρες σε όλη την ΕΕ να καταγράφουν αύξηση στα αγροτικά προϊόντα καθώς μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ισπανία (+4%) και στην Πορτογαλία και την Κύπρο (+1%).

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (21 από τις 25 με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών της γεωργικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-24%), στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο -18%), καθώς και στη Σλοβακία και την Τσεχία (και οι δύο -17%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις (όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές), 24 από τις 25 χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα πιο έντονα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-20%), την Ουγγαρία (-19%) και τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία (και οι δύο -17%). Η Πορτογαλία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που κατέγραψε αύξηση (+2%).

Σε πτώση οι τιμές στην ευρωπαϊκή γεωργία

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις μειώθηκαν. Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 11%.

Μετά από μια περίοδο αναστάτωσης, όταν σημειώθηκαν απότομες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2021 και των 3 πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα της αύξησης στη συνέχεια επιβραδύνθηκε και στη συνέχεια οι τιμές άρχισαν να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους των εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από τη διαταραχή.

Οι μεταβολές των τιμών για τις πολλές γεωργικές εκροές το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν ποικίλες και αντίθετες. Ιδιαίτερα έντονη υποχώρηση παρατηρήθηκε στη μέση τιμή των δημητριακών, η οποία μειώθηκε κατά 28%, η τιμή του γάλακτος μειώθηκε κατά 12%, η τιμή των αυγών και των βιομηχανικών καλλιεργειών (ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, ακατέργαστος καπνός, ζαχαρότευτλα κ.ά.) κατά 10% και η τιμή των νωπών λαχανικών κατά 6% (εντός των οποίων υπήρξε ιδιαίτερα απότομη πτώση της τιμής της ντομάτας κατά 33%).

Αντίθετα, η μέση τιμή των πατατών αυξήθηκε κατά 22% και εκείνη των νωπών φρούτων κατά 20% (παρά την απότομη μείωση κατά 44% της τιμής των λεμονιών και των λάιμ), ανταποκρινόμενη εν μέρει στις προβλεπόμενες επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις ποσότητες συγκομιδής.

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-31%), τις ζωοτροφές (-16%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (-12%).

Μακρο-οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version