Ο προϋπολογισμός του 2025 κατατίθεται σήμερα (20.11.2024) στη Βουλή, με καλύτερες προβλέψεις για πλεονάσματα, φορολογικά έσοδα, πληθωρισμό και μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το τελικό κείμενο έχει υποστεί αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, βασισμένες στα πιο πρόσφατα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, που προδιαγράφουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως επισημαίνεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή της ανάλυση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εν μέσω έντονης αβεβαιότητας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, με το όριο να φτάνει στο 2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει δεσμευτεί στους δανειστές και η συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών στο 3,6%.
Η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα μεγεθυνθεί το επόμενο έτος κατά 2,3% από 2,2% που υπολογίζεται για φέτος. Το «πακέτο» των παροχών ύψους 1,1 δισ. ευρώ, θα αποτελέσει βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης, καθώς αναμένεται ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, και κατ’ επέκταση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.
Το αρνητικό σενάριο
Ο προϋπολογισμός ενσωματώνει πάντως και εναλλακτικό δυσμενές σενάριο που θα περιορίζει το ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε περίπτωση που οι κλυδωνισμοί στο διεθνές περιβάλλον ενταθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι εξαγωγές θα υποχωρήσουν ελαφρώς στο 4% το 2025 από 4,2% φέτος ενώ οι εισαγωγές θα σημειώσουν αύξηση κατά 3,6% από 3,8%.
Επί τα χείρω αλλάζει η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2025, σε σχέση με το προσχέδιο. Από 2,1%, αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 2,4%, καθώς οι ανατιμήσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών επιμένουν. Ο φετινός πληθωρισμός «τρέχει» ήδη με 2,7%, με τον δείκτη να είναι σημαντικά υψηλότερος στους τομείς της στέγασης, της ένδυσης και της υγείας, καθώς και στις τιμές σε καφέ και εστιατόρια.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ ενδεχομένως και υψηλότερα, έναντι τελευταίας πρόβλεψης για 2,4% του ΑΕΠ και αρχικής για 2,1% λόγω των αυξημένων φορολογικών εσόδων.
Οι εισπράξεις από φόρους θα ξεπεράσουν φέτος το «φράγμα» των 66,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2025 αναμένεται να φθάσουν τα 69 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό ποσό, τα 880 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, λόγω της αναπροσαρμογής των εισοδημάτων, και τα 1,254 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ, εξαιτίας της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, του κύματος ανατιμήσεων, του περιορισμού της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η πρόβλεψη για το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2024 αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω, μετά την προσθήκη ποσού 12,4 δισ. ευρώ από αναβαλλόμενους τόκους του δεύτερου μνημονίου από την Eurostat.
Ως αποτέλεσμα, το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 154% του ΑΕΠ, από 153,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση στο προσχέδιο. Παρά την αναθεώρηση αυτή, το 2025 προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 147,5% του ΑΕΠ, λόγω αύξησης του ΑΕΠ.
Οι παροχές
Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει και όλα τα μέτρα (ύψους 1,1 δισ. ευρώ) που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία αφορούν σε 12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις εισοδημάτων.
Αφορούν μεταξύ των άλλων: την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αμειβόμενους με μπλοκάκια, την τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος μισθωμάτων για όσους μεταφέρουν κλειστά ακίνητα ή σε βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες αλλά και τη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το 2025.
Στους κερδισμένους είναι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ευάλωτοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.